Bir otomobil kaza yaptıktan sonra, ikinci el piyasasında asıl değeri neyse bundan daha düşük bir rakam verilmek zorunda kalınır. Bu durum otomobil ne kadar profesyonel tamir edilirse edilsin geçerlidir. Dolayısıyla iki fiyat arasında yer alan rakama değer kaybı denir.

Bunu almak için kişilerin trafik kazasında az kusurlu ya da kusursuz olması gerekir. Bunun dışında,

  1. Otomobilin 10 yaşından az olması,
  2. Kazada bir hasar olması ve onarılması,
  3. Kaza iki araç tarafından gerçekleştirilmesi,
  4. Aracın aldığı yol 163.000 kilometreyi geçmemesi,
  5. Kazada % 100 kusurlu olunmaması,
  6. Otomobilin onarılamayacak duruma gelmemesi,
  7. Önceki tarihlerde yaşanan bir kaza sebebiyle parçalar değişmemesi,

Gibi şartlar da vardır. Gerekli şartlar sağlanıyorsa, araç değer kaybı başvurusu gerçekleştirilebilir.  Bunun için ilgili kişinin, sigorta şirketine gidilir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Değer kaybı için şartların hepsini sağlıyorsanız, araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır için diğer tarafın sigorta firmasına gidebilirsiniz. Ardından gerekli evrakları teslim ederek başvuru kolayca yapılabilir. Firma, 15 gün içinde bir cevap vermelidir. Ancak cevap gelmezse bundan sonra Sigorta Tahkim Komisyonu’na gidilir. Buraya başvuru için önce firmaya gidilmiş olmalıdır.

Bunun yanı sıra kişiler dava açma yoluna da gidebilir. Dava, diğer tarafın kaldığı yerde mevcut yetkili asliye hukuk mahkemesinde açılmakta olup ortalama 9 ay ile 1,5 yıl arasında sürer. Dava açarken dilekçeye ek olarak,

  1. Araç ruhsatı,
  2. Hasarı gösteren, her açıdan çekilmiş fotoğraflar,
  3. Kazanın gerçekleştiği an tutulan kaza tutanağı,
  4. Hasar tespit tutanağı,
  5. Otomobil ekspertiz raporu dahil bir takım evraklar da hazırlanır.

Bundan sonra müracaat işlemleri gerektiği gibi yapılabilir. Dava sırasında otomobilden yoksun kalma, kazanç kaybı bedeli, ikame araç gibi talepler de oluşturulabilir. Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır için https://degerkaybim.org/ sitesi ile başvuru işlemlerini daha kolay gerçekleştirebilir, istediğiniz sonuçlara hızlı şekilde ulaşabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Nereden Alınır ve Zaman Aşımı Ne Kadardır?

Araç değer kaybı farklı yerlerden alınabilir. Bunlar kasko, kazada kusurlu olan araç sürücüsü, sigorta şirketi ve kazada kusurlu aracın ruhsat sahibi şeklindedir. Bunların tümünde süreçler değişiklik gösterebilse de gerekli şartlar sağlanmalıdır.

Bunun dışında araç değer kaybı nedir, zaman aşımı var mıdır sorusuna verilebilecek yanıt da evettir. Zira değer kaybı için zarar gören; müracaat için tazminat yükümlüsü ve zararı öğrenince iki yıl içinde gerekli işlemleri yapmalıdır.

Her halde ise 10 yıllık bir başvuru süresi yer almakta olup buna dikkat edilmesi gerekir.