RİYAD (AA) - Arap Birliği Zirvesi Hazırlık Toplantısı'nda İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırıları ve Suriye rejiminin Doğu Guta'nın Duma ilçesine düzenlediği kimyasal silah saldırısı kınandı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 15 Nisan'da düzenlenecek 29. Arap Birliği Zirvesi için daimi üyeler ve üst düzey yetkililer seviyesindeki hazırlık toplantısı başladı.

Toplantının açılışında konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İşler Vekili Abdurrahman er-Resi, ülkesinin Filistin halkının başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma yolundaki mücadelesine ve hiçbir kesimin baskısı olmadan kendi kaderini tayin etme hakkına destek verdiğini belirtti.

Resi, Filistin meselesinde kapsamlı ve adil bir barış sağlanıncaya dek İsrail'le normalleşme yolunda bir adım atılmayacağını ifade etti.

İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırıları ve Suriye rejiminin Doğu Guta'nın Duma ilçesine düzenlediği kimyasal saldırıyı kınayan Resi, Arap Zirvesi'nin Filistin toprakları başta olmak üzere bölgede tehlikeli durumların ve Suriye'deki krizin devam ettiği, terör afetinin sürdüğü zor bir dönemde toplandığına dikkati çekti.

Toplantıda konuşan Ürdün'ün Arap Birliği Daimi Temsilcisi ve Ürdün'ün Kahire Büyükelçisi Ali el-Ayid, İsrail'in Filistin halkına yönelik "vahşi saldırılarını" kınadı.

Ayrıca Suriye rejiminin Doğu Guta'nın Duma ilçesine düzenlediği kimyasal silah saldırısını kınayan Ayid, uluslararası toplumdan kardeş Suriye halkının korunması için gerekli tutumu sergilemesini talep etti.

Ayid ayrıca 29. Arap Birliği Zirvesi'nin, Arap ülkeleri arasındaki dayanışma sürecinde yeni bir dönemeç olmasını temenni ettiğini kaydetti.