İSTANBUL (AA) - MUHAMMED YUSUF - Arap dünyası, 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleriyle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.

Gazete ve haber içerikli internet sitelerinin birçoğu gelişmeleri an be an aktarırken, bazı TV kanalları farklı illerde seçim sonuçlarını takip için özel ekipler oluşturdu, bazı yayın kuruluşları ise seçim sonuçlarını özel programlarla izleyicilerine duyuracak.

Türkiye'nin dini, tarihi, coğrafi, kültürel yakınlık ve akrabalık ilişkilerine sahip olduğu Arap dünyasıyla sağlam temellere dayanan bağları bulunuyor. Arap Baharı adlı süreç sonrasında Türkiye'nin güvenilir bir liman olarak görülmesi ve Ortadoğu'daki etkin rolü bölge halklarının nazarında Türkiye ve özellikle de seçim sonuçlarının daha yakından izlenmesine neden oldu.

- Arap dünyasında büyük ilgi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Haziran'da erken genel seçim kararının ardından Arap dünyası, halk ve medya olarak olaylarla etkileşime girmekte gecikmedi. Gösterilen ilginin boyutları, Türkiye'deki gelişmelerin direkt kendileriyle ilgili olduğu ve değişimlerden etkileneceklerine dair işaretleri ortaya koydu.

Gazete sayfalarında önemli yer ayrılan Türkiye analizleri, seçimlere ilişkin gelişmeler ve uzmanların yazıları yanında, internet siteleri ve televizyon kanalları sürekli gündemlerinde çeşitli röportajlar ve analizlerle Türkiye'nin nabzını Arap dünyasına aktarmak için çalıştı. Seçimler yaklaştıkça Arap medyasının sıcak gündemleri takipçilerine aktarma gayreti giderek arttı.

El Kuds el-Arabi ve El Arabi el-Cedid gazeteleri, siyasi partilerin seçim programları ve seçmenin eğilimlerine varan çeşitli konulardaki içeriğiyle gelişmeleri günlük olarak okurlarıyla paylaşıyor.

Başta Katar merkezli Al Jazeera televizyonu olmak üzere Arap kanalları da Türkiye seçimlerine ayrıca önem veriyor.

Kanal, 18 Haziran tarihinden bu yana seçimlerle ilgili Katar'dan Türkiye'ye gelen bir ekiple beraber günlük raporlar hazırlıyor. Seçim sürecini büyük ilgiyle takip eden kanal, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen son gelişmeleri okurlarına aktarıyor.

Dubai'den yayın yapan Al Arabiya televizyonunun yanı sıra Sky News ve Irak'ın resmi televizyon kanalı Al Iraqiya ile Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve farklı Arap ülkelerindeki haber siteleri de Türkiye'deki muhabirleri aracılığıyla her gün seçim haberleri geçiyor.

Arap sosyal medya kullanıcıları da 24 Haziran seçimleriyle ilgili gelişmeleri takip ettiklerini paylaşım ve yorumlarıyla ortaya koyuyor.

Bazı TV kanallarında tartışma programları Türkiye'deki seçimlere endekslenirken, programa katılan konuşmacı ve uzmanların birçoğunun Türkiye ve seçim süreci hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı, bir takım çevrelerin ise menfi algı oluşturmak konusunda çabaladığı görülüyor.

- "Kuruluştan bu güne ülkenin en önemli seçimleri"

BBC Arapça servisinin internet sitesinde yayınlanan bir analizin giriş cümlesinde seçimler, "24 Haziran, belki de Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimi" ifadeleriyle aktarıldı.

Arap aleminde 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanı ve 27'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimleriyle ilgili farklı mecralarda gerek müspet gerekse menfi açıdan çok sayıda haber, program ve paylaşımların yapılması Türkiye'deki seçim sonuçlarının bölgesel ve uluslararası arenadaki etkilerinin ne derece önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

- Türkiye'deki Arapların gözü de seçim sonuçlarında

Arap medyasının ilgisine paralel olarak Türkiye'de yaşayan Arap nüfusu da aynı oranda gelişmeleri yakından takip ediyor. Özellikle krizlerin yaşandığı ülkeler başta olmak üzere çoğunluğu Suriyelilerin oluşturduğu Türkiye'de yaşayan Araplar kendilerini, buradaki geleceklerini etkileme ihtimalinden dolayı seçim kampanyaları ve gelişmeleri yakından takip ediyor.

- "Arap insanı Türkiye'deki demokratik deneyimin kendi ülkelerinde de yaşanması arzusunda hemfikir"

Lübnanlı yazar ve siyasi analist Ali Hüseyin Bakir, Arap dünyasında Türkiye'deki seçimlerin oldukça rağbet gördüğünü dile getirirken, bu durumun istisnai bir şey olmadığını özellikle 2007'den bu yana Türkiye'nin demokrasi kazanımlarının bölge insanının ilgisini çektiğini söyledi.

Arap ülkelerinin kendi içindeki şartlara göre ilgi ve önem derecesinin farklılık arz ettiğini belirten Bakir, Arap insanının Türkiye'deki demokratik deneyimin kendi ülkelerinde de yaşanması arzusunda hemfikir olduklarını kaydetti.

Bakir, son dönemde bazı Arap ülkelerinde yaşanan seçim tecrübelerinin ülke halklarını bezdirdiğini, çünkü seçimlerin ardından ülkede bir şeylerin değişmediğine tanık olduklarını hatırlattı.

Türkiye'deki seçimlerin bölgede mutlaka yansımalarının olacağını dile getiren Bakir, sonuçlarına göre yansımaların da değişeceğine kesin olarak baktığını vurguladı. Bakir, söz konusu etkinin en çok Türkiye'nin dış siyasetinde ortaya çıkacağını öngördüğünü söyledi.

- "Türkiye bölgede tek güvenli liman olarak algılanıyor"

Ümran Araştırmalar Merkezi İcra Müdürü Ammar Kahaf da Arap dünyasından Türkiye'deki seçimlere ilginin hiç bu kadar yüksek olmadığının altını çizerek, ilginin nedenlerine ilişkin şunları kaydetti:

"Arap Baharı, Türkiye'yi hem Arap dünyasında hem de tüm dünya çapında halkların haklarını savunan eksen ülkelerden biri haline getirdi. Türkiye'de yaşayan başta Suriyeliler olmak üzere Mısırlı, Yemenli, Libyalı, Iraklı ve Filistinliler kendilerini kucaklanmış hissetti. Türkiye'deki seçimler öncelikle Suriyelileri doğrudan etkiliyor. Çünkü seçim kampanyalarında ortaya konan fikirler ülkede yaşayan yabancıların gelecek kurgularını direkt etkileyecek noktalar. Dolayısıyla bu gelişmeler ülkede yaşayan Arapları değil Arap toplumunun tamamını etkileyecek güce sahip. Bunun tek bir açıklaması vardır. Türkiye bölgede turizm, yatırım ve yaşanmaya uygun tek güvenli liman olarak algılanıyor."