DİYARBAKIR (AA) - İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen "Bizim Gök Kubbemiz Projesi kapsamında Diyarbakır'a gelen okul idarecileri ve öğretmenler Sur ve Eğil ilçelerindeki tarihi mekanları gezdi.

Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen, "Gelin Tanış Olalım, İşi Kolay Kılalım Çalıştayı" dolayısıyla kente gelen aralarında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İshak Aslan'ın ile okul idarecileri ve öğretmenlerden oluşan heyet, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi surlar, İslam'ın 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulu Cami, İçkale Müze Kompleksi ile Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa'nın arasında yer aldığı 9 peygamberin metfun olduğuna inanılan doğa harikası Diyarbakır'ın Eğil ilçesini ziyaret etti.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, programın son derece anlamlı olduğunu belirterek, bir taraftan eğitim çalışması yürütürken diğer taraftan kültür gezisi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Eğil'in muazzam bir kültür havzası olduğunu dile getiren Türkmen, kentin hem inanç hem de doğa turizmi bakımından ülkedeki önemine işaret etti.

Türkmen, "Burası Türkiye'nin önemli turizm potansiyeli olacak bir yer. İnşallah artık sevginin, kardeşliğin, barışın, hoşgörünün hakim olmaya başladığı bu coğrafyamızda çok güzel günler hepimizi bekliyor. Artık terörü hayatımızda görmek istemiyoruz." dedi.

- "Diyarbakır'ın güzelliklerine hayran kaldık"

Üsküdar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İshak Aslan, amaçlarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kardeşliği bozan faaliyetleri engellemek olduğunu söyledi.

"Amacımız kardeşlik kültürü ve bilincine bir nebzede olsa katkı sağlamaktı. Bu amaçla biz birinci yılda 7, ikinci yılda 21 okulu bölgede kardeş okul belirledik. Bu yıl Üsküdar'da toplam 42 okulumuzca bölgede ciddi terör olaylarının yaşandığı yerlerde 42 okulla kardeşlik çalışması yaptık." diyen Aslan, amaçlarının dayanışma ve karşılıklı desteklerle bölgeye yönelik önyargıları değiştirmek olduğunu aktardı.

Üsküdar'dan Diyarbakır'a gelen öğretmenlerin kenti çok beğendiklerini belirten Aslan, "Diyarbakır'ın güzelliklerine gerçekten hayran kaldık. Hem tarihi yapısıyla hem gelişmişliğiyle Diyarbakır'a imrendik, hayranlık duyduk. Kardeşlik kültürünü burada perçinledik. Burada olmaktan dolayı çok mutluyuz." dedi.

Üsküdar'dan gelen okul müdürü Örsan Özkan da kente bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Diyarbakır tam bir kültür ve huzur şehri. Gelirken tedirginliklerimiz vardı. Ancak İstanbul'dan çok farkı yok. Burada bulunmak bize huzur ve güven veriyor. İstanbul'dan Diyarbakır'a bir köprü oluşturduğumuz için de ayrıca mutluyuz." diye konuştu.

Mardin'den gelen okul müdürü Fidan Açar, batıdan gelen eğitimcilerin kenti çok beğendiğini anlattı.

Açar, kentteki huzuru gören eğitimcilerden Diyarbakır'a tekrar gelmek isteyenlerin bilet aldığını belirtti.

Gezide heyete, Diyarbakır'ın Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Serdar Kartal, Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Kürşad Atak da eşlik etti.