ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı, Suriye konulu 9. Astana Toplantısı'nda, Türkiye'nin, Doğu Guta ve Humus'un kuzeyinde gerçekleştirilen zorunlu tahliye operasyonlarına ve Suriyeli mülteciler ile yerlerinden edilmiş kişilerin Suriye'deki gayrimenkullerinin müsadere edilmesinin yolunu açan kanuna ilişkin çekincelerinin kayda geçirildiğini vurguladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Suriye konulu yüksek düzeyli Astana toplantılarının dokuzuncusunun dün ve bugün yapıldığı belirtildi.

Toplantıda ağırlıklı olarak gerginliği azaltma muhtırasının ve Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde kurulacağı ilan edilen Anayasa Komitesi'nin hayata geçirilmesini teminen atılan adımların seyrinin değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, Suriye'den kaynaklanan terörle mücadele ve insani erişimin iyileştirilmesi konularının ayrıca ele alındığı vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Toplantıda, Doğu Guta ve Humus'un kuzeyinde gerçekleştirilen zorunlu tahliye operasyonlarına ve Suriyeli mülteciler ile yerlerinden edilmiş kişilerin Suriye'deki gayrimenkullerinin müsadere edilmesinin yolunu açan kanuna ilişkin çekincelerimiz kayda geçirilmiştir.

Toplantı marjında ayrıca, zorla alıkonan kişilerin serbest bırakılmasını teminen kurulan Çalışma Grubu'nun ikinci toplantısı da düzenlenmiştir. Çalışma Grubu'nun müteakip toplantısına ülkemiz ev sahipliği yapacaktır. Astana formatında düzenlenen yüksek düzeyli toplantıların onuncusunun önümüzdeki Temmuz ayında Soçi'de yapılması kararlaştırılmıştır."