BİNGÖL (AA) - AYDIN ARIK - Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Toklular köyünde yaşayan gençler, yarışlara hazırladıkları atlara antrenmanı kar üstünde yaptırıyor.

Kar yağışının uzun süre etkili olduğu Toklular köyünde, her yıl temmuz ayında kaymakamlık ve belediye desteğiyle at yarışları düzenleniyor.

Köyde 20 yıldır devam eden, ilginin ve katılımın her geçen gün arttığı yarışlar için heyecan kış aylarından itibaren başlıyor.

At yetiştiriciliğinin yaygın olduğu, her evde en az bir atın bulunduğu köyde gençler, at yarışlarına hazırlanmak için adeta engel tanımıyor.

Bakımları düzenli olarak yapılan atların kondisyondan düşmemesi için yarışa hazırlık kar üstünde de sürdürülürken, atların, kalınlığı yer yer bir metreye ulaşan karlı zeminde koşması görsel bir şölen oluşturdu.

- "Atlar bu şekilde daha sağlıklı ve dinç oluyor"

Kar üstünde atını yarışlara hazırlayan ve geçen yıl birinci olan Cihat Uzun, at yarışlarının uzun yıllar devam etmesi nedeniyle köyde bir geleneğe dönüştüğünü söyledi.

Uzun, yaz mevsimindeki yarışlar için hazırlığın kış mevsiminde de sürdüğünü anlatarak, yarışlara katılımın yüksek olduğunu aktardı.

"Yarışa atları kar üstünde koşturarak hazırlık yapıyoruz. Atlar bu şekilde daha sağlıklı ve dinç oluyor." diyen Cihat Uzun, yarışların yapıldığı alanın düzenlenmesi halinde at yarışlarına ilginin daha da artacağına inandıklarını dile getirdi.

Karlıova Kaymakamı Levent Yetkin ise Toklular köyündeki gençlerin her yıl kendi aralarında düzenledikleri at yarışlarını desteklediklerini belirtti.

At yarışlarının resmi olarak düzenlenmediğini ifade eden Yetkin, kaymakamlık olarak at yarışlarına gençlerin talebi doğrultusunda destekte bulunduklarını kaydetti.

Kaymakam Yetkin, "Kaymakamlık olarak hem gençlerimizi hem de at yarışlarını destekliyoruz. Bu yıllardır devam eden bir gelenek. Her geçen yıl daha da ilgi görüyor. Kaymakamlık olarak bu yarışları resmi olarak düzenlememiş olsak da yarış için ödül desteğinde bulunuyoruz." diye konuştu.

Gençlerin kendilerinden at yarışlarının yapıldığı alanın düzeltilmesi konusunda talepleri olduğunu belirten Yetkin, "Karlıova çok güzel bir ilçe ve Toklular köyünde ikamet eden gençler de uzun yıllardır bir geleneği sürdürüyorlar. At yarışları çok güzel bir gelenek. Kapımız her zaman gençlere açık. İmkanlarımız dahilinde onlara destek olmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar yapılan yarışmalarda onlara ödül desteğinde bulunduk. Önümüzdeki yıl da imkanlarımız dahilinde yarışmaların yapıldığı alanı inşallah düzeltip, gençlerimizin hizmetine sunacağız." ifadelerini kullandı.