İSTANBUL (AA) - Eşini av tüfeğiyle öldürdüğü iddia edilen tutuklu sanık Ali Rıza Özpolat'ın yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcılık, sanığın "eşini kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Mahkemeye gelen raporda sanığın cezai sorumluluğunun tam olduğu da belirtildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki 15. duruşmaya, tutuklu sanık Ali Rıza Özpolat katıldı. Maktul Halime Özpolat'ın kızı Zekiye Kaya'nın da hazır olduğu duruşmada, müdahil Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını ise avukat Nuray Yiğit temsil etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukat ve üyeleri de duruşmayı izledi.

Duruşmada, alınan ara karar gereğince Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulundan, "13 Mayıs 2016'de 'kasten eşini öldürmek' suçundan yargılanan sanık Ali Rıza Özpolat'ın akıl hastası olup olmadığı, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp algılamadığı, bu fiille ilgili davranışlarını yönlendirme ve işlediği fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneklerinin azalmış olup olmadığının" tespit edilebilmesi için rapor yazmasının istendiği hatırlatılarak, kurumun bu yazıya ilişkin hazırladığı raporu mahkeme dosyasına gönderdiği aktarıldı.

- Adli Tıp Kurumu raporu: "Sanığın suça karşı cezai sorumluluğu tam"

Sanık Özpolat'ın kurul tarafından 22 Mayıs ve 17 Kasım 2017 tarihlerinde muayene edildiği, elde edilen bilgi ve bulguların yorumlandığı belirtilen söz konusu raporda, "Özpolat'ta, cezai sorumluluğunun müessir, kişide şuur ve harekat serbestisini ortadan kaldıracak veya azaltacak mahiyet ve derecede herhangi bir akıl hastalığı ve zeka geriliği saptanmadığı, mezkur suçu işlediği sırada fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını idrak etme ve bu fiil ile ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneğini ortadan kaldıracak boyutta bir akli arızanın içinde olduğuna delalet edecek herhangi bir tıbbi bulgu ve belgeye de rastlanılmadığı, bu duruma göre Ali Rıza Polat'ın 13 Mayıs 2016 tarihinde bulunduğu suça karşı cezai sorumluluğunun tam olduğu oy birliğiyle mütalaa olunur." tespiti yer aldı.

Rapora karşı beyanı sorulan müdahil Özpolat ailesi ile bakanlık avukatları, rapora katıldıklarını kaydederek, sanığın iddianamede belirtildiği şekilde cezalandırılmasına karar verilmesini talep etti.

Sanık avukatı Mustafa Özdemir ise raporda bir çok hususun eksik bırakıldığı düşüncesine kapıldığını anlatarak, raporu inceleyip ayrıntılı beyanda bulunmak üzere süre talep etti.

- Savcılık mütalaası: "Ağırlaştırılmış müebbet verilsin"

Görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Bayram Demirtaş, rapora itirazının olmadığını ve mütalaasının hazır olduğunu belirterek, mahkemeye sundu.

Mütalaada, sanık Özpolat'ın 13 Mayıs 2016'da evde tartıştığı eşi Halide Özpolat'ı evde bulunan av tüfeğiyle ateş ederek öldürdüğü ve olaydan sonra tüfeğiyle polise teslim olduğu belirtilerek, sanığın "eşini kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Özpolat'ın kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların varlığı nedeniyle bu halinin devamına ve sanık avukatına rapora karşı beyanda bulunmak üzere süre verilmesine karar verdi.

Heyet duruşmayı erteledi.

Duruşmanın ardından İstanbul Adliyesi önünde, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleriyle birlikte açıklama yapan maktul Halide Özpolat'ın kızı Zekiye Kaya, "Adli tıp raporu sonucu sanığın akli melekelerinin yerinde olduğu ortaya çıktı. Karşı taraf bunu bile itiraz ediyor, devletin raporuna da itiraz ediyor. Ama adalet yerine bulacak, kadınlar ölmesin artık." dedi.