İSTANBUL (AA) - Avcılar'da beraber yaşadığı belirtilen İdris Çakır'ı, tartışma sonucu bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan Fatma D., "kasten öldürmek" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Fatma D. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, avukatı Deniz İnalkaç da hazır bulundu.

Sanık avukatı İnalkaç, eşi öğretmen olan ve iki çocuğu bulunan müvekkilinin halen olayın şokunu yaşadığını belirterek, maktulün müvekkiline tecavüz ettiğini öne sürdü.

Maktulün müvekkilini defalarca dövdüğünü ve zorladığını dile getiren İnalkaç, şunları anlattı:

"Oğlunu öldürmekle tehdit etmiştir. Müvekkili yuvasından koparıp İstanbul'a getirmişlerdir. İstanbul'da çöp toplayarak geçindirmiştir. Maktul asabidir. Tanıklarımızı dinletmiştik. Onlar da beyanlarında müvekkilin olay tarihinde 'yapma', 'etme' gibi sözlerini, ağlama seslerini duyduklarını belirtmişlerdir. Bunlar savunmamızı doğrular niteliktedir. Şahıs müvekkili öldürmek istemiştir. Müvekkil bu haksız saldırıyı defetmek için bu eylemi gerçekleştirmiştir. Şahsın yaralandığını düşünerek kaçmıştır. Şahıs müvekkili öldürecekken o an müvekkilim kendisini korumuştur. Yaşama hakkı kutsaldır. Müvekkil bir yıl geçmesine rağmen olayın acısını, sıkıntısını çekmektedir. En üst hadden tahrik indirimi uygulansın. Müvekkilin yattığı süre de dikkate alınarak tahliyesini talep ediyoruz."

Sanık Fatma D. son sözlerinde, "Çok pişmanım, adalete güveniyorum." dedi.

Dosyayı karar bağlayan mahkeme heyeti, sanığı "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Sanığın eylemini haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddetin etkisi altında haksız tahrik ile işlediğinin anlaşıldığına karar veren heyet, cezayı 15 yıla indirdi. Sanığın yargılama esnasındaki davranışlarını da lehe indirim sebebi sayan heyet, sanığa 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine oy çokluğuyla karar verdi. Sanığın tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı.

- En alt sınırdan hüküm kurulması için şerh koydu

Üye hakim ise karara muhalefet şerhi koydu. Üye hakim, "Cezanın belirlenmesindeki kriterler suçun işlendiği zaman ve yer, failin kastının ağırlığı, failin güttüğü amaç ve saik, maktulün yaşam şekli, geçinme şekli, yaşadıkları süreç, olayın meydana çıkma nedeni, failin yaşadığı şiddetli elemle haksız fiilin ağırlığı ve sürekliliği de göz önüne alınarak sanığa ceza verilirken alt sınırdan ceza tayini ile 12 yıl hapis cezası verilmesi ve ayrıca indirim yapılarak neticeden 10 yıl hapis cezası ile cezalandırılması görüşündeyim. Bu nedenle çoğunluğun alt sınırdan uzaklaşarak hüküm kurmasına muhalifim." görüşüyle karara muhalefet etti.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, maktul İdris Çakır ve sanık Fatma D.'nin, resmi nikahsız şekilde aynı evde 5 yıl yaşadıkları belirtilerek, Avcılar'da olay günü olan 11 Şubat 2017'de sanık ile maktulün evde ekonomik nedenlerle tartıştıkları ve sanığın ekmek bıçağıyla Çakır'a vurarak öldürdüğü anlatılmıştı.

İddianamede, sanık Fatma D.'nin, "kasten öldürmek" suçundan müebbet hapisle cezalandırılması istenmişti.