İSTANBUL (AA) - İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, nükleer anlaşmayla ilgili Avrupa ülkelerine verilen sürenin azaldığını söyledi.

İran merkezli Al-Alam televizyonuna konuşan Burucerdi, "Nükleer anlaşmaya taraf Avrupa ülkelerine verdiğimiz süre azaldı. Hatta son günlerine geldik." dedi.

Avrupa ülkelerinin ABD'nin etkisi altında kalmamaları gerektiğini vurgulayan Burucerdi, ABD'nin İran'a füzeleri ve bölgedeki nüfuzu hakkında geri adım atması için baskı uyguladığını savundu.

Burucerdi, "Bizim tek caydırıcı gücümüz füzelerimizdir. Bölgedeki nüfuzumuz da değişmeyecek kırmızı çizgilerimizdir." ifadelerini kullandı.

İran Lideri Ali Hamaney'in 190 SWU üretilmesiyle ilgili talimatının yerine getirilmesinin ABD'nin İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımlara karşı Avrupa'nın ne oranda karşı koyacağıyla ilgili olduğunu belirten Burucerdi, "Total ve Peugeot şirketlerinin İran'dan ayrılacaklarını açıklamaları Avrupa'nın pratikte ABD'ye karşı koyamadığının göstergesidir." dedi.

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Tahran yönetimi her ne kadar süreci anlaşmaya taraf Batılı ülkelerle yürütmek istese de Batılı şirketlerin teker teker İran'dan ayrılmasıyla nükleer anlaşmanın sadece kâğıt üzerinde kaldığı yorumları yapılıyor. İran, konuyla ilgili net bir tarih belirtmezken Avrupalı muhataplarının bir an önce adım atmasını istiyor.