ERZURUM (AA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Avrupa'da, bugün öğrenci sayımız itibarıyla yükseköğretim alanında en büyük öğrenci sayısına sahip ikinci ülkeyiz." dedi.

Erzurum Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde Kalkınma Bakanlığı ile yürütülen "3. Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİDAP) Çalıştayı" üniversitenin rektörlük binasındaki toplantı salonunda, YÖK Başkanı Saraç'ın katılımıyla gerçekleşti.

Saraç, burada yaptığı konuşmada, tarihi milattan önce 4 bin yıl öncesine dayanan ve Türkiye ile Doğu Anadolu'nun müstesna şehri Erzurum'da bulunmanın kendisini her defasında heyecanlandırdığını söyledi.

Çalıştaya ev sahipliği yapan üniversiteye ve Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı'ya teşekkür eden Saraç, "Ülkemizin 2023 yılında dünyanın on büyük ekonomisinden biri olması hedefine ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve insan faktörüyle mümkün olabilir. Bu da küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olunmasını gerekli kılmakta." diye konuştu.

Saraç, yükseköğretim kurumlarının daha şeffaf, hesap verebilir olması ve her düzeyde daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade ederek, ülkede yükseköğretime erişim ve yükseköğretim alanındaki okullaşma oranının artışı anlamında 2003 ile 2014 yılları arasında bir sıçrama yaşandığını dile getirdi.

Ülkenin yükseköğretim alanında büyümeye devam ettiğini aktaran Saraç, "Avrupa'da, bugün öğrenci sayımız itibarıyla yükseköğretim alanında en büyük öğrenci sayısına sahip ikinci ülkeyiz. Yükseköğretim sisteminde son on yılda yaşanan bu büyüme sürecinin bundan sonraki aşaması keyfiyet itibarıyla büyümelidir, önceliğimiz kalitedir. Bu kapsamda yeni YÖK anlamında konuyla ilgili birçok çalışmalarımız var." ifadelerini kullandı.

Saraç, konuşmasının ardından katılımcılara "Bölgesel Kalkınmada Üniversitelerin Misyonu Akıllı ve Tematik uzmanlaşma" konusunda slayt eşliğinde sunum yaptı.

Programa, Rektör Prof. Dr. Çomaklı ile Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı'nın yanı sıra Doğu Anadolu Projesi illerinde bulunan 15 UNİDAP üyesi üniversite rektörü, bölge idare başkanları ile çeşitli kurumların temsilcileri iştirak etti.