MELBOURNE (AA) - Avustralya'nın Melbourne ve Sydney kentlerinde toplanan mülteci hakları savunucuları, Papua Yeni Gine (PNG) güvenlik güçlerinin Manus Adası'ndaki gözaltı merkezine düzenlediği operasyonları protesto etmek için gösteri düzenledi.

Mülteci Eylem Birliği (RAC) tarafından düzenlenen gösterilere yüzlerce Avustralyalı katıldı.

Avustralya hükümetinin sorumluğundaki merkeze yapılan operasyonlarda güvenlik güçlerinin şiddet kullandığını ileri süren göstericiler, "Mültecilere özgürlük’’, ‘"Mülteciler de bizim gibi, onları Manus’tan buraya getirin" sloganları attı.

- Mültecilerin durumu vahim

Tamil Mülteci Konseyi Sözcüsü Aran Mylvaganam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Manus’taki mültecilerin vahim durumda olduğunu söyledi.

Manus Adası’ndaki mültecilerle telefonda görüştüğünü belirten Mylvaganam, şöyle konuştu:

"Göçmen yetkilileri tesisleri girmişler, şiddet kullanarak zorla mültecilerin telefonlarını almışlar. Bazı erkekleri gözaltına almışlar. Mülteciler için durum bir hayli umutsuz. Birinci dünya ülkesinden böyle bir şey beklemiyorduk, Turnbull hükümeti 4-4,5 yıldır insanların hayatlarını mahvediyor ve hala da mahvetmeyi sürdürüyor. İnsanların mülteciler için artık seslerini yükselterek tepkilerini göstermeleri gerekiyor.’’

- Mültecilerin bazıları gözaltına alındı

Mülteci Eylem Birliği (RAC), PNG güvenlik güçlerinin sabah saatlerinde gözaltı merkezine girdiğini ve 24 gün önce kapatılan merkezi terk etmeyi reddeden yaklaşık 370 mülteciye yeni barınaklara taşınmaları için bir saat süre verdiğini açıkladı.

RAC, merkezi terk etmeyi reddeden mültecilerden İranlı Behruz Buçani ile birkaç kişinin gözaltına alındığını belirtti. Gözaltına alınan Buçani, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, yaklaşık iki saat kelepçeli olarak sorgulandıktan sonra serbest bırakıldığını duyurdu.

Diğer gözaltına alınan mültecilerle ilgili henüz açıklama yapılmadı.

PNG Yüksek Mahkemesi, Avustralya’ya teknelerle ulaşan sığınmacıların gönderildiği Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinin kapatılmasını istemişti. Merkez, 31 Ekim'de resmen kapatılmıştı. Sığınmacılar, yerli halkın daha önce kendilerine saldırıda bulunduğunu gerekçe göstererek yeni tesislerin korunaksız ve can güvenliğinden yoksun olduğunu ileri sürmüştü. Mülteciler, bu nedenle Lorengau kentinde üç yerde kurulan yeni barınaklara taşınmayı reddetmişti. Adadaki gözaltı merkezinde yaklaşık 4 yıldır tutulan sığınmacılara, 31 Ekim'den bu yana elektrik, su, gaz, yiyecek ve tıbbi malzeme verilmiyor.