CANBERRA (AA) - Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, yardımcısı Barnaby Joyce'un eski çalışanıyla yasak ilişkiye girdiğinin ortaya çıkmasının ardından kabine üyelerine çalışanlarıyla ilişki yasağı getirdi.

Turnbull, Başbakan Yardımcısının eski basın sözcüsü Vikki Campion ile gönül ilişkisi yaşayarak "şok edici biçimde yanlış karar verdiğini", bu durumun Joyce'un karısı, 4 kızı ve nisan ayında doğum yapması beklenen Campion'u yaraladığını söyledi.

Avustralya Başbakanı, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kabine üyeleri, evli ya da bekar olsunlar çalışanlarıyla gönül ilişkisi kurmamalıdır." diyerek, bunu kabinesinin uymak zorunda olduğu yeni bir kural olarak nitelendirdi.

Avustralya'da eski çalışanıyla yasak ilişkiye girdiği ve kira bedeli ödemeden siyasi bir bağışçının evinde oturduğu ortaya çıkan Başbakan Yardımcısı Barnaby Joyce'un görevinden alınmasına yönelik parlamentoda yapılan oylamada ret kararı çıkmıştı.

Bu arada Joyce'un gelecek hafta ABD'yi ziyareti sırasında Başbakan Malcolm Turnbull'un yerine görev yapmayacağı belirtilmişti.

Joyce'a açık destek veren Turnbull, bir hafta izne ayrılacak Başbakan Yardımcısının, ABD ziyareti sırasında başbakanlık görevini yürütmeyeceğini, bu işi Senato Başkanı Mathias Cormann'ın üstleneceğini açıklamıştı.

Barnaby Joyce, evliliğinin halihazırda bozulduğunu, eski çalışanı Vikki Campion ile ilişkisinin özel bir mesele olduğunu ve zengin iş adamı Greg Maguire'ın kendisine 6 ay kira ödemeden dairesinde oturmasını teklif ettiğinde başbakan yardımcısı olmadığını savunmuştu.

Avustralya Yüksek Mahkemesi geçen yıl çifte vatandaş olduğu gerekçesi ile Barnaby Joyce'un milletvekilliğini düşürmüştü. Durumun farkında olmadığını ifade eden Joyce, Yeni Zelanda vatandaşlığını bırakarak, aralık ayındaki ara seçimlere katılmıştı.