BRÜKSEL (AA) - Belçika'nın ayrılık yanlısı Flaman milletvekilleri, İspanya Başbakanı Mariono Rajoy'a mektup göndererek, Katalonya krizinin diyalog yoluyla çözülmesini istedi.

Flaman-Katalan Dostluk Grubunun girişimiyle yazılan mektuba 50'den fazla milletvekili imza attı. Milletvekillerinin aşırı sağcı Yeni Flaman İttifakı, Flamanların solcu Yeşiller Partisi ve ırkçı Belçika’daki Flaman Menfaati (Vlaams Belang) partilerinden gelmesi dikkati çekti.

Mektupta, Flaman parlamenterlerin İspanya hükümetinin Katalonya kriziyle baş etme şeklinden rahatsızlık duyduğu belirtilirken, "Katalonya hükümetine uygulanan baskıyı ve demokratik yollarla seçilmiş siyasetçilerin hedef alınmasını kınıyoruz." açıklamasına yer verildi.

Rajoy'a diyalog çağrısında bulunan milletvekilleri, Katalonya Özerk Yönetimi'nin gerçekleştirdiği seçimlerin sonuçlarını da tanımasını talep etti.

Flaman-Katalan Dostluk Grubu kurucularından Peter Luykx, "Avrupa Birliği (AB) İspanya'ya yönelik her türlü eleştiriye karşı kulaklarını tıkamış durumda. Bu nedenle sorunun çözümünü elinde bulunduran kişiye, Rajoy'a mektup yazmaya karar verdik." ifadelerini kullandı.

- Ayrılıkçı Flamanlar, Katalanların geleneksel destekçisi

Uzun vadede Belçika'dan ayrılmayı hedefleyen aşırı sağcı Flaman partiler, Katalonya krizi patlak verdiğinden bu yana ayrılıkçı Katalanlara destek veriyor.

N-VA'cılar Katalonya'da 27 Ekim'deki tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası hakkında başlatılan soruşturma nedeniyle Belçika'ya kaçan eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'a açık şekilde destek vermişti.

N-VA partisi üyesi Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, "Benim kalbim Katalanlarla. Ben Flaman milliyetçisiyim, o yüzden Katalonya'daki durumu iyi anlıyorum." ifadesini kullanırken, aynı partinin İltica ve Göç Bakanı Theo Francken, talep etmesi durumunda Puigdemont'a sığınma hakkı verilebileceğini söylemişti.

Almanya'da tutuklanmadan önce yaklaşık 5 aydır Belçika'da kalan Puigdemont'un sık sık Flaman siyasetçilerle bir araya geldiğini görüntüleyen haberler yerel basına yansımıştı.

- Süreç

Puigdemont, pazar günü Danimarka ile Almanya'yı birbirine bağlayan A7 otoyolunda gözaltına alınmış ve Neumünster Cezaevi'ne konulmuştu.

Neumünster'deki yerel mahkeme de Puigdemont'un kimlik tespitinin yapmasının ardından tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Almanya'da Schleswig Başsavcılığı ise Puigdemont'un iadesine ilişkin başvuruyu bu hafta mahkemeye sunmayacağını bildirdi.

İspanya Yüksek Mahkemesi, geçen hafta cuma günü Puigdemont ve firari dört siyasetçi hakkında Avrupa çapında tutuklama kararı çıkarmıştı. Puigdemont ve dört eski bakan, Katalonya'da 27 Ekim'deki tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası haklarında başlatılan soruşturma nedeniyle Belçika'ya kaçmıştı.