İSTANBUL (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yani içeride biz çok aktif durumdayız ve terör örgütü mensupları özellikle bazen dağlık şartların avantajlarıyla bunların gittikleri kampları ve alanları var ama bizim bütün operasyonlarımızla beraber bu, şu şekilde devam ediyor; biz operasyon yapıyoruz, onlar kaçıyorlar ve etkisiz hale geliyorlar. Yani içerideki durum böyle. Kandil konusu Türkiye'nin gündeminden yakın zamanda çıkacaktır. Herkes rahat olsun." dedi.

Soylu, Cem TV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Kandil'e operasyon ve icra edilen safhalarına ilişkin Soylu, Türkiye'nin Şırnak ve Hakkari sınırlarının sıkıntılı ve korunması güçlük oluşturan sınırlar olduğunu belirterek, Kandil'in de o hattın üzerinde olduğunu ve yakınlık mesafesinin en çok bu hatta bağlı olduğunu söyledi.

Terör örgütünün oradan Türkiye'yi sürekli olarak zorlamaya çalıştığına dikkati çeken Soylu, şöyle devam etti:

"Gerek silah, teçhizat, mühimmat, gerek kaçakçılık, gerek kendi terör örgütü mensuplarını Türkiye'ye sokma konusunda bu hattı uygun bir hat olarak değerlendirmektedir. Biz onun için kendi sınırlarımız içerisinde duvarlar, güvenlik yolları gibi bir takım tedbirler alıyoruz, üs bölgeleri kuruyoruz ama baktık ki artık bu yeterli değil... Öte tarafta terör örgütünün kendilerine ait kampları var. Kandil'den gelen talimatlarla bu hattan gerek eğitimler yapıyorlar kamplarda gerek insan yetiştirip Türkiye'ye gönderiyorlar. Terör örgütünün eylemlerini gerçekleştirebilmek için. Biz şu anda 26-27 kilometre, bazı yerlerde 25 kilometre, bazı yerlerde 15, bazı yerlerde de 28 kilometre ilerideyiz. Terör örgütünün uzun yıllardır ele geçirdiği alanların önemli bir bölümünü kendimize almış durumdayız şu anda. Kuzey Irak'tan bahsediyorum."

- "Kandil konusu Türkiye'nin gündeminden yakın zamanda çıkacaktır"

İçeride bir stabilizasyonu yakaladıklarını vurgulayan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani içeride biz çok aktif durumdayız ve terör örgütü mensupları özellikle bazen dağlık şartların avantajlarıyla bunların gittikleri kampları ve alanları var ama bizim bütün operasyonlarımızla beraber bu, şu şekilde devam ediyor; biz operasyon yapıyoruz, onlar kaçıyorlar ve etkisiz hale geliyorlar. Yani içerideki durum böyle. Biz burayı önemli ölçüde bir noktaya getirdik ama Kandil meselesi farklı bir meseledir. Kandil bir karargahtır. Kandil bir psikolojik harekat merkezidir. Kandil bir lojistik merkezdir. Kandil uluslararası bir diyalog merkezidir. Terör örgütüyle uluslararası bir takım stratejik ortakları arasında bir diyalog merkezidir. Şu çok net. Bütün bunlar Kandil orada durduğu sürece bu devam edecektir. Kandil ayrıca bir baskı malzemesidir. Nasıl baskıdır? Türkiye'nin içine, Irak'a ve oradaki alanlara bir baskıdır. Yani bir taraftan uluslararası gücü yani formel informel arkasına aldığını söylüyor. Yani uluslararası gücü arkasına aldığını söylüyor.

Öteki taraftan 10 yıllardır orada birileri var ve bunlara dokunulmuyor. Bu Türkiye'nin egemenlik hakkında kendi ortaya koymuş olduğu ve kendisinin savunma hakkını da ortadan kaldırır. Terör örgütü mensubu sizden 80-90 kilometre ötede, siz buna müdahale edemiyorsunuz. Bu sizin gücünüzün sınamasıdır. Türkiye bu gücümüzün sınanması noktasını tamamen geçti. Bugün bizim gerek Zeytin Dalı'nda Afrin'e yaptığımız operasyon gerek Fırat Kalkanı'nda Cerablus, Azez, El Bab, Mare'ye yaptığımız operasyon gerek içeride yaptığımız operasyonların başarısı bizi Kandil'e artık sıranın geldiğini ve Kandil'in artık orada durmasının mümkün olmayacağını ve bu söylediğim etkililiklerinden dolayı da onun oradan derhal sökülüp atılması lazım geldiğini hem devlet hem de millet olarak hatırlatmaktadır. Eskiden Kandil Türkiye için uzak bir hedefti. Şimdi Kandil Türkiye için yakın bir hedeftir. Kandil konusu Türkiye'nin gündeminden yakın zamanda çıkacaktır. Herkes rahat olsun."

- "Türkiye son 2 yıl içerisinde 981 önemli terör olayını engelledi"

Türkiye sınırları içerisinde devam eden operasyonlar sorusu üzerine Soylu, 2016 yılında 895 sığınak ve barınak, 2017'de bin 807 sığınak, 2018'de de 700'e yakın sığınak ve barınağı imha ettiklerinin altını çizerek, ne şehirde ne kırsalda ne de dağda terör örgütüne nefes aldırılmadığını vurguladı.

Türkiye'nin 2018'de 55 üst düzey teröristi etkisiz hale getirdiğine dikkati çeken Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun 5'i kırmızı renk yani en üst düzey terörist. Bir tanesi de Kasım ayında yapmıştı 6. Son 6-7 ay içerisinde Türkiye çok uzun zamandan beri ilk kez 5 üst düzey teröristi etkisiz hale getirdi. Burada Türkiye son 2 yıl içerisinde 981 önemli terör olayını engelledi. Bunu da istihbaratı ve teknolojisiyle yapıyor. 2016'da terör örgütüne 689 kişi katılmıştı. Şu anda terör örgütünden 11 Haziran 2018 itibariyle 158 kişi teslim oldu. Geçen sene 429 kişi teslim oldu, sadece katılım 50 kişi. Bu terör örgütünün özellikle psikolojik olarak karşı karşıya kaldığı bir çöküşün en önemli delilidir."

- "Musluklardan kan akıtmadık, su akıttık"

Doğu ve Güneydoğu'daki belediyelere yapılan görevlendirmelerden nasıl tepki aldıklarına ilişkin soru üzerine Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sayın Cumhurbaşkanımız'ın bu konuda ortaya koyduğu irade sonucunu verdi. Doğu ve Güneydoğu için Batı tarafından imar edilmiş oyun tutmadı. Kandil üzerinden uygulanmaya çalışılan proje tutmadı ve iflas etti. Burada bizim Kürt kardeşlerimiz kaybetti. Özellikle onlar bu mağduriyete uğradı. Okullarına öğretmen, hastanelerine doktor gelmedi. Şimdi belediyeler terör yardımı yapmıyorlar, hizmet yapıyor. 10 bin kilometre sıcak asfalt. Kadın gençlik ve kültür merkezleri, alt yapı, kanalizasyon... Mart 2014 seçimlerinde HDP'li Van belediyesi musluklardan kan akıtmıştı. Bu bir tehditti. 'Eğer bize oy vermezseniz bunu kanınızla ödersiniz' diyor. Biz buna yeni aldığımız belediyelerle bir cevap verdik. Hakkari'de 30 günde bir gün su akıyordu. Cizre'de 7 günde bir su akıyordu. Beytüşşebap'ta su kahverengi akıyordu. Musluklardan kan akıtmadık, musluklardan su akıttık."

- "Türkiye ilanihaye OHAL içerisinde kalacak değil"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın OHAL ile ilgili açıklamalarının kendileri için talimat olduğunu belirten Soylu, Türkiye'nin bütün terör örgütleriyle zor bir mücadele ortaya koyduğunu ifade etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, PKK ile mücadelede Türkiye'nin iyi bir konumda olduğunu vurgulayarak, "Kandil meselesi de tamamlandığında PKK çok ağır bir darbeyi daha alacak ve Türkiye sınırlarından uzaklaşmış olacak. PKK'yı tasfiye ettiğimiz için iyi bir duruma geleceğimiz açıktır. FETÖ konusu bir matruşka gibidir. Açarsınız içerisinden bir şey daha çıkar. Fransa da yaptı bu işi. Fransa OHAL kurallarını daha katısıyla beraber getirdi. Zaten biz böyle bir şey de yapmayız. Fransa bizim yaşadığımız şeyleri yaşamadı, buna rağmen çok katı kurallar getirdi. OHAL'i sürekli hale getirdi." diye konuştu.

FETÖ ve PKK'ya karşı alınabilecek tedbirlerle yola devam edileceğini söyleyen Soylu, "Türkiye ilanihaye OHAL içerisinde kalacak değil. OHAL bir tedbirdir. Türkiye bu tedbiri uygulamak istediği zaman uygulamıştır. Kalkması gerektiği zamanda kaldırabilecek bir ülkedir." ifadelerini kullandı.

- Ramazan Bayramı tedbirleri

Soylu, Ramazan Bayramı tedbirleri kapsamından İstanbul Otogarını ziyaret ettiğini hatırlatarak, otobüslerin denetimlerine baktığını, durumların iyi olduğu kanaati edindiğini belirtti.

Yaklaşık 70 bin güvenlik görevlisinin tedbirler kapsamında görevlendirildiğini anlatan Soylu, şöyle konuştu:

"İlk kez bu bayramda trafik kazası olan noktalarda güvenlik görevlilerimizin yanında müfettişleri görevlendirdik. Buralarda aksamalar var mı, nasıl gidiyor diye bunu uyguladık. Özellikle mola yerlerinde ve kaza kara noktalarından önce, vatandaşımıza mesaj atan bir sistem oluşturduk. Bu mesajları bir takım aplikasyonların içine koyduk. Bütün bunları yaptırırken esas itibariyle şunu sağladık. Ceza kesmek değil, uyarıcı bir takım değerlendirmelerde bulunduk. Ceza caydırıcı olabilir, ama uyarıcı değerlendirmelerde bulunmak daha akılda kalıcı ve uyarıcıdır."

Önceki bayramlarda bu tedbirler sayesinde iyi neticeler elde edildiğini, bu bayramda da bu neticelerin alınacağını umduğunu söyleyen Soylu, sür'atin, dikkatsizliğin ve uykusuzluğun oluşturacağı sorunların bütün Türkiye'yi ilgilendirdiğini, kurallara uymanın önemli olduğunu sözlerine ekledi.

(Bitti)