ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, NATO tatbikatındaki skandala ilişkin "Bu işin üzerinin örtülmemesi, örttürülmemesi gerektiğini de çok net şekilde ifade ediyoruz." dedi.

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Toplantıda, gündemdeki iç ve dış gelişmelerin detaylı şekilde değerlendirildiğini belirten Bozdağ, sunumlar üzerine müzakerelerin yapıldığını, önemli görüşmelerin ifa edildiğini aktardı.

Bozdağ, "yüzyılın sporcusu" olarak nitelendirilen, olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'na Allah'tan rahmet diledi, ailesine ve sevenlerine hükümet adına bir kez daha başsağlığı dileklerini iletti.

Süleymanoğlu'nun çok büyük başarılara imza attığını hatırlatan Bozdağ, "Spor alanında göğsümüzü hep kabarttı. Ay yıldızlı bayrağımızı daima göndere çektirdi. İstiklal Marşımızı onurla ve gururla okuttu. Mekanı cennet olsun. İnşallah yeni Naim Süleymanoğulları, onun gibi başarılı sporcularımız onun açtığı yoldan başarılarıyla devam ederler." ifadesini kullandı.

- "NATO tarihinin en büyük skandallarından bir tanesidir"

Bozdağ, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalıyla ilgili olarak "Skandal tatbikatın ardından Türkiye tepkisini en üst düzeyde dile getirdi, karşılığında da resmi özürler geldi. Ama bunun ötesinde NATO nezdinde bir başka diplomatik adım atılacak mı? Türkiye tepkisini başka adımlarla da gösterecek mi? Bu özrün ötesinde Türkiye'nin, Ankara'nın beklentisi nedir acaba?" sorusuna Bozdağ, "Öncelikle şunu açıklıkla ifade etmeliyiz, bu, NATO tarihinin en büyük skandallarından bir tanesidir. Kabul edilemez bir durumdur, açık bir had bilmezliktir." yanıtını verdi.

Bozdağ, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, olayın duyulmasının ardından gerekli onurlu duruşunu ortaya koyduğunu, tepkisini ifade ettiğini, tatbikata katılan askerlerini de derhal tatbikattan çektiğini vurguladı.

Bu saldırının sadece Cumhuriyetin kurucusu ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dönük bir saldırı ve saygısızlık olmadığının altını çizen Bozdağ, yapılanın aynı zamanda da 80 milyon aziz Türk milletine ve Türkiye Cumhuriyeti devletine dönük açık bir saygısızlık, kabul edilemez bir durum olduğuna dikkati çekti.

- "Özensizlik sonucu yapılmış bir iş gibi de gözükmemektedir"

Hükümet Sözcüsü Bozdağ, bu durum nedeniyle NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve yetkililerinin özür dilemelerini olumlu karşıladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu olaya adı karışanların görevlerine son verilmesini, haklarında idari tahkikat başlatmalarını, hem Dışişleri Bakanımız hem Genelkurmay Başkanımız hem Cumhurbaşkanımızla ayrı ayrı görüşüp özürlerini iletmelerini gerçekten olumlu karşılıyoruz. Ancak bu olayın şahıslarla kaim bir olay olarak değerlendirilmesini doğru görmediğimizi ifade etmek isteriz.

Bu, şahısların bir tasarrufu gibi görünse de sadece o şahıslarla izah edilebilir bir durum gibi gözükmemektedir, bu bir. İkincisi, bir özensizlik sonucu yapılmış bir iş gibi de gözükmemektedir. Sadece iki kişiyle alakalı işlem yapılması, görevlerine son verilmesi, bu olayın tamamen enine boyuna araştırıldığı ve her yönünün aydınlatıldığı anlamına gelmez. Onun için orada görevli üst amirler, komutanlar kimse, onlarla ilgili de işlem yapılmasını ve onların sorumluluklarının olup olmadığının da açık şekilde tespit edilmesini, gereğinin yapılmasını biz Türkiye olarak bekliyoruz. Bu işin üzerinin örtülmemesi, örttürülmemesi gerektiğini de çok net şekilde ifade ediyoruz."

- "Boşuna heveslenmesinler"

Söz konusu olayın, bazılarının, Türkiye'ye zarar vermek için NATO dahil uluslar arası bazı örgütleri ve platformları kullanmaya çalıştığının da maalesef somut ve kötü bir örneği olduğuna işaret eden Bozdağ, "Onun için NATO yetkililerinin, Türkiye karşıtı olan çevrelerin, Türkiye'ye düşmanlığı olan çevrelerin NATO'yu etkilemesine, NATO ile ilgili iş ve işlemlere sızmasına, NATO'nun kendi faaliyetlerine de olumsuz şekilde gönderilmesine izin vermemeleri gerekir. Bunu çok net bir şekilde ifade ediyoruz." diye konuştu.

Bozdağ, Türkiye'nin "terör örgütü" olarak nitelediği örgütlere yakın olan, içinde bulunan veya sempatisi olanların uluslar arası örgütlerin yanında, yakınında bulundurulmasının veya onlardan istifade edilmesinin, edilmeye çalışılmasının da asla kabul edilemeyeceğini de kaydetti.

Türkiye'nin "terör örgütü" olarak kabul ettiği örgütlerle irtibat ve üyelik içerisinde olanların, bu tür uluslararası örgütlerde çalışanların üzerinde etkili oldukları, onlarla beraber oldukları veya bu örgütlerin içerisine bizzat girdikleri takdirde yaşanan skandal gibi pek çok olumsuzlukla karşı karşıya kalınabileceğine işaret eden Bozdağ, Türkiye'nin, NATO'nun saygın bir üyesi olduğunu hatırlattı.

Bozdağ, NATO'ya en büyük katkıyı sunan üyesi olan Türkiye'nin, bundan sonra da NATO'nun saygın bir üyesi olarak katkı sunmaya devam edeceğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Ama Türk milletine, Türkiye Cumhuriyeti devletine, kurucu liderimiz, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve bugünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a yapılan saygısızlığın, hakaretin, saldırı ve bu alçaklığın asla kabul edilmesi mümkün değildir. Biz bu saygısızlıkları yapanlara karşı onurlu duruşumuzu bugün olduğu gibi bundan sonra da muhafaza edeceğiz. Hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hem de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın devlet adamlığı ve dünya çapında saygın Türk liderlerinden olmaları hususu çok nettir.

Türk halkının bunlara karşı olan sevgisini, saygısını böyle kendini bilmez, had bilmez zavallıların kendilerin tatmin için veya başka saiklerle yaptığı bu tür manevralarla azaltacağını zannediyorlarsa boşuna heveslenmesinler. Milletimizin, kurucu liderimiz Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a olan sevgisini ve saygısını Türkiye'nin düşmanları belirleyemezler, azaltamazlar, artıramazlar, o sevginin ve saygının sahibi aziz Türk milletidir, bundan sonra da öyle olmaya devam edecektir."

- "Bu skandal karşısında ortak tavır koymaları..."

Bozdağ, bir hususun daha altını çizmekte fayda gördüğünü belirterek, "Türkiye'de siyasi partilerimizin, ana muhalefet ve diğer muhalefet partimizin hep beraber NATO da yaşanan bu skandal karşısında ortak tavır koymaları ve birlikte Türkiye'nin lehine açıklamada bulunmalarını, hükümet olarak memnuniyetle karşıladığımızı da buradan ifade etmek isterim." dedi.

(Sürecek)