İZMİR (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hakkında dava açılan "balyoz darbe planı davası" hakimi eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken'in yargılanmasına devam edildi.

İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanık Diken ve avukatı hazır bulundu. Aralarında, emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek'in de bulunduğu, beraat kararıyla sonuçlanan "balyoz darbe planı davası"nda yargılanan bazı sanıklar da duruşmayı takip etti.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, "balyoz darbe planı davası"nda yargılanan bazı sanıklar, davaya müdahillik talebinde bulundu.

Buna ilişkin söz alan Doğan, sanık Diken'in "bir FETÖ üyesi olarak" adil karar vermeyerek Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) büyük darbe indirdiğini iddia etti, kendisinin davanın bir numaralı sanığı olduğundan basında adının sıkça yer alması nedeniyle zarar gördüğünü belirtti.

Diken'e istenen 15 yıla kadar hapis cezasının az olduğunu ileri süren Doğan, "Diken'den şikayetçiyim, bunların çete olduğunu düşünüyorum. Davaya katılmak istiyorum." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Çiçek, Diken'in görev aldığı süreçte, devletin tüm kurumlarının çökmesine ve FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin meydana gelmesine sebep olan üç kişiden biri olduğunu savunarak davaya katılma talebini mahkeme heyetine iletti.

"Balyoz darbe planı davası"nda yargılanmasının ardından beraat eden emekli Kurmay Albay Suat Aytın, sanık Diken, yargılama aşamasında sadece iki bilirkişi raporuna göre karar verdiğini, raporlardan birinin askeri bilirkişilerce, diğerinin ise TÜBİTAK tarafından hazırlandığını öne sürerek, raporları hazırlayan bu kişilerin mesleklerinden ihraç olduğunu söyledi.

Davaya müdahil olmak istediğini dile getiren Aytın, "Bu bile Diken'in FETÖ ile bağlantılı olduğunun bir göstergesidir. Balyoz'da örgütsel bir bağ vardır." dedi.

İddia makamının, gerek dilekçeyle gerekse mahkemede sözlü olarak Diken'in yargılandığı davaya müdahil olmak isteyen kişilerin, bu talebinin kabulüne karar verilmesi yönündeki mütalaasının ardından söz alan Diken, "balyoz planı" davasında verdiği kararlara ilişkin yargılanmadığı için bu taleplerin reddine karar verilmesini istedi.

Verilen kısa aranın ardından mahkeme başkanı, Diken'in "balyoz planı" davasında verdiği kararların göreviyle iligili olduğunu, buradaki yargılamanın ise "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasına ilişkin olduğunu belirterek, tüm müdahillik talebinin reddine karar verdi.

- Diken'in tahliye talebi reddedildi

Kararın ardından söz alan Diken, daha önce yapmış olduğu telefon görüşmelerine ilişkin HTS kayıtlarıyla ilgili savunma yaparak, görev gereği yaptığı bazı görüşmelerin suç olarak kabul edilemeyeceğini söyledi.

FETÖ ile bağlantısına ilişkin hiçbir somut delilin olmadığını ifade eden Diken, "Kamuoyunda 'balyoz' olarak bilinen davaya baktığım için yargılanıyorum ve tutukluyum. Hiç kimse böyle bir davaya bakmak istemezdi. Böyle bir göreve atandığınızda görevi kabul etmeme gibi bir seçeneğiniz olamaz. Ya istifa edersiniz ya da görevi kabul edersiniz. Üçüncü bir seçeneğiniz yoktur. Ayrıca, bu davaya bakma gibi bir talebim kesinlikle olmadı." ifadesini kullandı.

Diken, 520 günden beri tutuklu olduğunu, kaçma şüphesinin olmadığını belirterek tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, Diken'in tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında "balyoz davası"na bakan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, 17 Temmuz 2016'da Uşak'ta yakalanmıştı.

Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanık Diken hakkında "silahlı terör üyesi olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.