MADRİD (AA) - İspanya'nın Barselona kentinde bir firma kapsül evler kurmak için harekete geçerken, belediye yetkilileri asgari ölçülere uymadığı için bu girişime izin verilmeyeceğini açıkladı.

Haibu 4.0 adlı firma, Japonya'daki kapsül otellerden yola çıkarak Barselona'da 100 metrekarelik bir apartman dairesini 15 kişinin yaşayacağı kapsül evlere dönüştürmeyi planladığını duyurdu.

Reklamlarda içinde yatak, televizyon, dolap ve elektrik ünitesi olan kapsüllerin aylık kirası 200 avro olarak açıklandı. 200 santimetre uzunluğunda ve 120 santimetre genişlik ve yükseklikteki evleri kiralamak isteyenlerin en az 450 avro gelir ve temiz bir adli sicile sahip olması gerektiği belirtildi.

Örnek fotoğraflara yer verilen firmanın internet sitesindeki duyuruda, "Barselona'da 38 boş yerimiz var. Mümkün olan en kısa sürede rezervasyon yaptırın." ifadesi kullanıldı.

- "Asla izin alamaz"

Ancak El Pais gazetesine konuşan Barselona Belediye Konseyinin evlerden sorumlu üyesi Josep Maria Montaner, "Kurallar gereği evler en az 40 metrekare olmalı. Dolaysıyla firma faaliyete geçebilmek için gerekli izni asla alamaz." dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Janet Sanz da belediyenin şu ana kadar böyle bir başvuru almadığını ancak bir evde aşırı kalabalık şekilde yaşamanın yasa dışı olduğunu belirterek "Böyle bir şeyin ne şimdi ne de gelecekte kentimizde yeri var" diye konuştu.

Adını Japoncadaki arı kovanı anlamına gelen "haibu" kelimesinden alan firmanın yetkileri ise Barselona Belediyesinden izin vermemesi durumunda planları Kopenhag, Paris veya Roma'da hayata geçirmeye çalışacaklarını kaydetti.

- Kiralar yüzde 30 arttı

Araştırmalara göre, İspanya'nın en turistik kentlerinden olan Barselona'da kiralar son yıllarda yüzde 30 arttı. Ailelerin yüzde 43'ünün gelirlerinin ortalama yüzde 40'ını kiraya verdiği kentte, 2 odalı 60 metrekare bir evin kirası çoğu bölgede bin 100 avroyu geçiyor. Kentte, tek odalı evler dahil ortalama kira ise 824 avro olarak belirlendi.