BARTIN(AA) - Bartın'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan 3 davada 1'i tutuklu, 1'i firari 8 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla tutuksuz yargılanan ve meslekten uzaklaştırılan akademisyenler Y.K., S.S., R.B., M.D., F.K. ve C.T. ile avukatları ve yakınları katıldı.

Sanıklar, örgütün sohbetlerine dini duygularla katıldıklarını ve 17-25 Aralık sonrasında bağlantılarını kestiklerini öne sürdü.

Mahkeme heyeti, tüm sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılmasına karar vererek, tanıkların dinlenmesi ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 27 Mart'a erteledi.

Aynı mahkemedeki ikinci duruşmada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla tutuklu yargılanan Samet Gürbüz, savunmasını tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla yaptı.

Gürbüz, Kazakistan'da üniversite öğreniminin ardından İstanbul'da tercüman olarak çalıştığını ve kullandığı telefon hatlarına "ByLock" yüklendiği iddiasını kabul etmediğini söyledi.

Örgütle bağlantılı Bank Asya’ya yatırım amaçlı para yatırmadığını ve para trafiğinin sadece transfer amaçlı olduğunu savunan Gürbüz, şunları söyledi:

"Kayıtlar incelendiğinde bu ortaya çıkacaktır. Ben asgari ücretle çalışan biriydim ve ek gelir için tercümanlık yapıyordum. Hakkımda iddia olunan Cihan Medya ile ilgili abonelik de İstanbul’da dernekte yöneticilik yapan Yasin Tekin adınadır. Abonelik bedeli için benim kredi kartımı kullanmıştır. Adıma kayıtlı iki hattan kendi kullandığıma hiçbir şekilde "ByLock" yüklemedim. Diğer hattımı da Yasin Tekin, kolaylık olması açısından yurt dışından gelen bir arkadaşı için çıkarmamı istemiştir. Bu hattımı, o kişi yurt dışına döndüğünde kapatmak istedim ama Yasin Tekin, kontörlü olduğu için hattın dernekte kalmasını istedi. Ancak ben bir süre sonra kapattırdım. Kimse Yok mu Derneği’ne de birkaç kez 20, 50 lira gibi küçük miktarlarda yardımda bulundum ama bunu tamamen insani duygularla yaptım. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum."

Mahkeme heyeti, sanığın belirttiği Yasin Tekin hakkında FETÖ/PDY kapsamında bir soruşturma olup olmadığının araştırılmasına karar vererek, Gürbüz'ü yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliye etti ve sanığa ait banka kayıtlarının incelenmesi için duruşmayı 27 Mart'a erteledi.

Son duruşmada da "silahlı terör örgütü yöneticiliği" iddiasıyla hakkında dava açılan ve meslekten ihraç edilen firari öğretmen Müjgan Akın'ın yargılanmasına devam edildi.

Duruşmada, tanık olarak dinlenen F.E., "Müjgan" olarak tanıdığı kişinin "Zeliha" kod adını kullanarak adliye personelini sohbetlere davet ettiğini söyleyerek, kendisinin de birkaç kez sohbetlere gittiğini ve 17-25 Aralık sonrasında bir sohbet toplantısında örgütün hükümet ve devlet aleyhine tutumlarını eleştirerek bağını kopardığını belirtti.

Mahkeme, duruşmayı 13 Şubat'a erteledi.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamelerde, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla haklarında dava açılan ve meslekten uzaklaştırılan 6 akademisyen ile 1 tercümanın 5 yıldan 10 yıla, firari öğretmen Müjgan Akın hakkında ise 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.