ANKARA (AA) - ÖMER HAKAN KİBAR - Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, sporda elde edilen başarılarda kadın sporcuların büyük emeklerinin bulunduğunu söyledi.

Bak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınlara sporun her alanında sonsuz güven duyduklarını vurguladı.

Bakan Bak, "Güçlü bir Türkiye için kadınlarımızın sadece bir alanda değil, yaşamın her alanında var olması gerekmektedir. Kadını hayatın belirli bir alanına mahkum etmek isteyenlerin daima karşısında durduk, durmaya devam ediyoruz. Spora yaptığımız yatırımlar sonucu, özellikle son yıllarda milletçe göğsümüzü kabartan pek çok başarı elde ettik. Bu başarılarda kadın sporcularımızın büyük oranda emekleri vardı." değerlendirmesini yaptı.

Lisanslı kadın sporcu sayısının son 10 yılda 4 kat arttığını belirten Bak, "2008 yılında lisanslı kadın sporcumuz 406 bin 731'di, bugün bu sayı tam 1 milyon 521 bin 633'e ulaştı." dedi.

Devlet geleneğinde binlerce yıldır kadınların söz sahibi olduğunu dile getiren Bak, şöyle konuştu:

"Vatanın birliği ve bekası uğruna cepheye mermi taşımış, yeri gelince düşmanla çarpışmış Türk kadını bugün de her alanda binbir emek ve fedakarlıkla varlık göstermektedir. Biz de Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak sporun her alanında kadın sporcularımızın varlıklarını güçlendirerek devam ettirmeleri yolunda destek ve teşviklerimizi artıracağız. Sporda yetenekli olan kız çocuklarımızın keşfedilmesiyle ilgili çalışmalarımız sürecek. Bu vesileyle tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü yürekten kutluyor, her birine huzur, sağlık ve başarılarla dolu bir ömür diliyorum."


-"Soçi'de tarih yazdılar"


Bak, Türkiye tarihinde ilk kez 2012 Londra Olimpiyatları’nda kadın sporcuların, erkeklerden daha fazla sayıyla organizasyonda yer aldığını anımsattı.

2016 Rio Paralimpik Olimpiyatları'nda Golbol Kadın Milli Takımının, paralimpik oyunları tarihinde takım halinde ilk kez altın madalyayı Türkiye'ye kazandırdığını vurgulayan Osman Aşkın Bak, "Hepimizin yakından bildiği gibi kadın sporcularımız Soçi’de Türk eskriminde de tarih yazdılar. Yıldız Kadın Kılıç Milli Takımımız, Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası'nda bronz madalya aldı. Yine aynı şampiyonada sporcumuz Deniz Selin Ünlüdağ Avrupa şampiyonu olarak ülkemize bir altın madalya kazandırdı ve kadınlar kategorisinde bu başarıyı elde eden ilk sporcu olarak tarihe geçti." ifadelerini kullandı.

Türk bayrağını uluslararası alanda göndere çektirerek Türk sporuna tarihi başarılar kazandıran nice kadın sporcular bulunduğunu belirten Gençlik ve Spor Bakanı Bak, şunları kaydetti:

"Gösterdikleri başarılı performansla sevinç kaynağımız haline gelen kadın sporcularımız tarih sayfalarına hem ülkemizin, hem de kendi isimlerini altın harflerle yazdırmaya devam ediyorlar. Onların bu başarılarını perçinleyerek devam ettirmeleri için gereken teşviki, desteği ve düzenlemeleri sağladık. Bu gayretlerimizin karşılığını, kadınlarımızın spora gösterdiği büyük bir teveccüh dalgasıyla aldık."