İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, basının, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu belirterek, "Doğru habercilik yapan medya kuruluşları, toplumu aydınlatmak suretiyle yalan ve çarpıtmalarla dolu haberleri etkisiz kılarak demokrasiye katkı sunar. Basının vatandaşın gözü, kulağı ve sesi olması, vatandaşın demokratik haklarının adeta güvencesidir." dedi.

Çavuşoğlu, Basın İlan Kurumu ve İŞKUR'un iş birliğiyle Topkapı'da bir otelde düzenlenen "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı" sertifika töreninde katıldı.

Burada konuşan Çavuşoğlu, İstanbul'da ikinci kez düzenlenen ve toplam altı hafta süren istihdam programında, 34 kursiyerin mezun olarak sertifika almaya hak kazandığını söyledi.

Yürütülen programlara iletişim fakültesi mezunlarının öncelikli olmak üzere sosyal bilimler ağırlıklı fakülte mezunları veya bu fakültelerin son sınıflarında okuyanların iştirak ettiği anlatan Çavuşoğlu, "Bu programı, basın hayatında kaliteyi artıracak ve nitelikli iş gücünün istihdamını sağlayacak niteliği bakımından önemli buluyorum. Daha önce Ankara ve Bursa'da da mezuniyet törenlerine katıldığımız Yeni Nesil Gazetecilik ve İstihdam Programı, özellikle iletişim fakültesi mezunlarının yoğunluklu yaşadığı medyada istihdam sorununun aşılması açısından büyük önem arz ediyor. Başbakan Yardımcısı olarak içeriği ve uygulamasıyla şahsen yakından ilgilenme gereği duyduğum bu programı salt didaktik bir çerçevede planlamadığımızı özellikle ifade etmeliyim." diye konuştu.

- "Basın vatandaşın demokratik haklarının güvencesidir"

Kursu tamamlayan gençlerin, gazetecilik alanında aldıkları eğitime uygun olarak istihdam edilmelerinin hedeflendiğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Böylelikle medyamız daha nitelikli iş gücüne sahip olacak. Bu amaçla görev alanımda bulunan Basın İlan Kurumu'muz ve paydaş olan İŞKUR eliyle gençlerimizin yanında olduğumuzu, onları her zaman destekleyeceğimizi ifade etmek isterim. Bizler Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hükümet olarak, Türkiye'nin her alanda güçlü bir ülke olması için çalışıp çabalıyoruz. Bizim bu çabamızın medya alanını kapsamaması düşünülemez. Güçlü Türkiye'ye, güçlü medya yaraşır. Zira basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Doğru habercilik yapan medya kuruluşları, toplumu aydınlatmak suretiyle yalan ve çarpıtmalarla dolu haberleri etkisiz kılarak demokrasiye katkı sunar. Basının vatandaşın gözü, kulağı ve sesi olması, vatandaşın demokratik haklarının adeta güvencesidir."

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, her zaman doğru ve güvenilir bilgilere ulaşması bakımından mesleğini onuruyla, hakkıyla yerine getiren her basın mensubunu, karanlık algı operasyonlarına, çarpıtmalara karşı bir teminat olarak gördüklerinin altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yalan ve çarpıtmalarına medyayı alet edenlerin milleti hedef aldığı propaganda silahını boşa çıkartmak, demokrasimizin güçlü kılınması için hayati önem taşımaktadır. Bizler yakın tarihimizde bunun örneklerini defalarca yaşadık. 15 Temmuz hain darbe girişimi ve milletimizin yazdığı direniş destanı bu örneklerden biridir. FETÖ'cü hainlerin darbe girişimiyle birlikte uluslararası medyada ve sosyal medyada yürütülen dezenformasyonu hep birlikte gördük. Ülkemize yönelik algı operasyonlarına sadece 15 Temmuz'da şahit olmadık. Gerek geleneksel medya gerekse sosyal medya eliyle zihinleri bulandırmak ve toplumları kontrol etmek isteyenlerin, yalan haber üretme mesaileri zaman mefhumu ile sınırlı değil. Siyasi tarihimize baktığımız zaman, dış mihraklar eliyle icra edilen algı operasyonlarının vesayet odaklarına nasıl hizmet ettiği hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır. Ne zaman toplum kargaşaya sürüklendiyse orada zihinlere müdahale olduğu aşikardır. Ancak aziz milletimiz oynanan her oyunu er ya da geç aşmayı bilmiştir. Günümüzde oynanan oyunlar, milletin dikkati, dirayeti ve ferasetiyle bozulmaktadır."

- "Güçlü Türkiye, iftiralara ve yalanlara boyun eğmeyecek"

Çavuşoğlu, 24 Haziran seçimlerine de değinerek, 16 Nisan 2017 tarihli referandumda milletin verdiği kararın bir neticesi olarak, Türkiye'de yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin uygulanacağını hatırlattı.

Bu sistem değişikliğinin milletin onayıyla Türkiye'yi eski sistemin ağırlıklarından kurtaracağını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Eski Türkiye'nin medyası tarafından atılan manşetler, algı operasyonlarının akıbetini göstermesi bakımından manidardır. Millet atılan iftiralara, yalanlara, çarpıtmalara ve algı operasyonlarına göre değil, yüce gönlünde makes bulan eşsiz değerlere göre karar vermektedir. İşte bugün 24 Haziran seçimleri için 'Ya diktadan yana ya demokrasiden yana tavır koyacağız.' diyen ana muhalefet liderinin göremediği hakikat budur. Milletin gönlünde yer etmiş, girdiği her seçimde milletten büyük destek ve onay almış bir Cumhurbaşkanı hakkında 'diktadan' bahsetmek, bu milletin ferasetine meydan okumaktır. Millet kendi aklıyla dalga geçenlere gereken cevabı sandıkta verecek, algı operasyonlarına boyun eğmediğini bir kez daha gösterecektir."

Güçlü Türkiye ile baş edemeyeceklerini görenlerin, yalanla, iftirayla, kara propaganda ile netice alamayacaklarının aşikar olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Bir kez daha vurgulamak isterim ki, Güçlü Türkiye'nin, iftiralara ve yalanlara boyun eğmeyecek bir ülke olduğunu tüm dünya bilmelidir. Böylesine önemli bir değişimin gerçekleştiği dönemde, medyaya düşen sorumluluk büyüktür. Medyamız zihinleri bulandırmak, insanımıza hükmetmek isteyenlere karşı uyanık olduğu müddetçe, mesleği onuruyla yapan gazeteciler var olduğu sürece her türlü propaganda silahı boşa çıkartılacaktır." ifadelerini kullandı.

- Gençlere tavsiyeler

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, sertifika alan gençlere "Hangi meslek olursa olsun onuruyla yapıldığı zaman değerlidir." diye seslenerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gazetecilik de böyledir. Sizlere gelecekte, yaşamınız boyunca onurlu bir meslek hayatı diliyorum. Millete hizmetkar olan bir anlayışın mensupları olarak, milletimize doğru ve güvenilir bilgi hizmeti veren basınımızın daha da güçlenmesini, imkanlarının daha da iyileşmesini hedeflemekteyiz. Sizlerin de bu noktada önemli görevler ifa edeceğiniz, etkin, güçlü bir medya ortamı yegane arzumuzdur. Demokrasi yolunda vazgeçilmez öneme haiz doğru ve güvenilir gazetecilik anlayışı hususunda basınımıza adeta bir taze kan sağlamak üzere tamamladığınız bu kursun hayırlara vesile olmasını diliyorum."

Konuşmanın ardından Hakan Çavuşoğlu, mezun olan kursiyerlere sertifikalarını verdi.