CENEVRE (AA) - Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Kurucusu ve Yönetici Başkanı Klaus Schwab, Batı Balkanlar Stratejik Diyalog Liderler Toplantısı'nın son derece verimli ve başarılı geçtiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı, WEF'in düzenlediği Batı Balkanlar Stratejik Diyalog Liderler Toplantısı sona erdi.

WEF'in Cenevre'de bulunan merkezindeki görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısına, Çavuşoğlu'nun yanı sıra Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Karadağ Başbakan Yardımcısı Zoran Pazin, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurul Başkanı ve Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ile Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Borge Brende gibi isimler iştirak etti.

Balkanlardaki istikrarın ve kalkınmanın, ülkeler arasındaki iş birliğinin ve bölgesel konuların ele alındığı toplantıyı değerlendiren WEF Kurucusu ve Yönetici Başkanı Klaus Schwab, "Dün akşam ve bu sabah çok başarılı toplantılar yaptığımı bildirmekten memnuniyet duyuyorum." dedi.

Schwab, Cenevre'de Batı Balkanlar Stratejik Diyalog Liderler Toplantısı'nın üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini anımsatarak, bir sonraki toplantının gelecek yıl ocak ayında Davos'ta yapılacağını aktardı.

WEF Başkanı Borge Brende ise gelecekte Avrupa'nın Batı Balkanlar'daki etkisinin daha da artacağını belirterek, "Cenevre'deki toplantılarda devam eden diyalog sürecinin güçlendirilmesi ve Batı Balkan ülkelerinin ortaklarıyla iş birliğinin derinleştirilmesi konusunda görüş birliğine vardık." diye konuştu.

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ise Batı Balkan ülkelerinin gelişmesi için ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik konuları ele aldıklarını belirtti.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, ülkesiyle Sırbistan arasındaki sorunların çözülmesinin bütün bölgeye barış getireceğini vurgulayarak, aksi takdirde büyük bir fırsatın kaçırılacağı ve onlarca yıl sürecek sıkıntılı bir sürece girileceği uyarısında bulundu.

- "Güven artırıcı adımlar çok önemli"

Bakan Çavuşoğlu, Batı Balkanlar Stratejik Diyalog Liderler Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, Balkanlarda istikrarı ve barışı güçlendirmeye yönelik görüşmeler yaptıklarını ve Türkiye'nin bölgeye yönelik vizyonunu paylaşma imkanı bulduklarını belirtmişti.

Çavuşoğlu, toplantıda, Kosova ile Sırbistan arasındaki son dönemdeki gerginliklerin, Bosna Hersek'te 7 Ekim'de yapılacak seçimlerden sonraki sürecin ve Makedonya'da hafta sonu yapılan referandumun ele alındığını ifade etti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Biz Türkiye olarak bölgesel sahiplenmeye ve kapsayıcılığa çok önem veriyoruz. Bu nedenle ülkeler arasındaki güven artırıcı adımlar çok önemli. Diğer taraftan ekonomik kalkınmayla ve bölge içinde ülkeler arasında ticaret ve yatırım da bölgenin istikrarı için önemlidir. Buna vurgu yaptık." değerlendirmesinde bulunmuştu.