NABLUS (AA) - LÜBABE ZUKAN - Batı Şeria'nın Nablus kentindeki Burin Lisesi, yakınlarında inşa edilen Yahudi yerleşim birimi kaynaklı saldırı ve provokasyonlara maruz kalıyor. İsrail'in, inşası, bölgenin işgalinden önceye dayanan okulun arazisine el koyma çabaları öğrenci, öğretmen ve velileri tedirgin ediyor.

Nablus'un Burin beldesinde yer alan ve 1927'de inşa edilen lise, Yitzhar Yahudi Yerleşim Birimi'ne yakınlığının yanı sıra yerleşimcilerin kullandığı Yitzhar Caddesi'nin yanındaki köyün kenarında yer alıyor. İsrail makamlarının "güvenlik" gerekçesiyle art arda çıkardığı müsadere kararlarının yanı sıra Yahudi yerleşimciler ve İsrail askerleri sık sık okula baskın düzenliyor.

Burin Lisesi Müdürü İbrahim Imran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun, İsrail'den önce kurulduğuna dikkati çekerek, "Burin, Nablus'un en eski liselerinden biridir. İsrail'den de önce 1927'de inşa edildi. Filistin hükümetine bağlı, halkın bağışladığı 55 dönüm arazi üzerine inşa edilen okulda 220 öğrenci eğitim-öğretim hayatına devam ediyor." dedi.

Imran, seksenlerde Yitzhar Yahudi yerleşim biriminin inşa edilmesinin ardından okulun İsrail ordusu ve yerleşimcilerin saldırılarının hedefinde yer aldığını belirterek, "Okul, kundaklama başta olmak üzere pek çok kez çeşitli saldırılara maruz kaldı. Yahudi yerleşimciler, kauçuk lastiklerle gaz kutularını ateşe vererek okulu yaktı. Bu olayda okul binasının neredeyse tamamı yandı." diye konuştu.

- "Bedel Ödetme" örgütü

Okulun, Yitzhar'da kendilerini "Bedel Ödetme" olarak adlandıran radikal Yahudi yerleşimcilerin her daim hedefinde olduğunu belirten Imran, "İsrail, yaklaşık 2 yıl önce sudan bahanelerle Burin Lisesi'ne ait arazinin 2 dönümüne el konulmasını öngören bir karar çıkardı. Bu kararla asıl hedeflenen, okul arazisine askeri bir kule inşa etmekti." ifadesini kullandı.

Imran, İsrail'in üç hafta önce "güvenlik gerekçesiyle" okul arazisinin 10 dönümüne daha el konulmasını öngören kararın bölgedeki gerginliği tırmandırdığını kaydetti.

Müsadere kararının önce şifahi, sonra da yazılı olarak kendilerine iletildiğini ifade eden Imran, söz konusu kararla; yerleşimcilerin muhafazası için okul ile Yithzar olarak isimlendirilen caddenin tel örgülerle çevrileceğinin belirtildiğini aktardı.

"Bu karar, inşasından bu yana okulun maruz kaldığı en tehlikeli ihlal." diyen Imran, şunları söyledi:

"Müsadere riski okula ait araziye aşamalı şekilde el konulması imkanı veriyor. Yahudi yerleşimler, küçük bir çukurla başlıyor, daha sonra kanser hücreleri gibi yayılıyor."

Okul Müdürü Imran, askerlerin provoke girişimlerinden daha kötüsünün "Bedel Ödetme" örgüt mensuplarının okula baskın düzenleyerek, öğrencilerin hayatını tehlikeye atması olduğunu belirtti.

Okula düzenlenen son saldırıda, yerleşimcilerin gaz kapsülleri attığını, öğretmenlere ait üç araca zarar verdiğini ve okulu tahliye etmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Imran, "Çocuklar korkmuş ve dehşet içindeydiler. Çocukları çantalarını dahi almadan okuldan çıkarmak zorunda kaldık." diye konuştu.

Imran, İsrail'in dronelarla öğrencileri gözetlediğini, saldırı sırasında direnen öğrencileri daha sonra gözaltına aldığını belirterek, "Burin Lisesi, ateş hattında. Eğitim süreci sürekli saldırılara maruz kalıyor. Öğrencilere yönelik eğitim düzensiz ve güvensiz bir ortamda ders işliyoruz." dedi

- İsrail askerleri ile öğrenciler arasındaki gerginlik

Öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra velilerin de çocukları için tedirgin olduğu, durumları hakkında bilgi almak için sık sık okulu aradıkları bildirildi.

Lise Müdürü Imran, çocukların sınıfta iken zihinlerini toparlayamadığını, her an bir saldırı olacak endişesi yaşadıklarını kaydederek, "Çocuklar böyle iken, idari personel de velilerle sürekli iletişim halinde. Onların tedirginliklerini azaltmaya, teselli etmeye çalışıyor." ifadesini kullandı.

Burin Köy Heyeti Başkanı Yahya Kadus ise son müsadere kararından bu yana okul öğrencileri ile İsrail askerleri arasındaki gerginliğin arttığına dikkati çekerek, "El konulan arazi okulun bir kısmını oluşturuyor. Müsadereden bu yana İsrail askerleri, okulun arazisine ve futbol sahasına inmeye cüret ediyor, öğrencileri provoke ediyor." dedi.

İsrail askerlerinin, öğrencileri kışkırtmaya yönelik eylemler içinde olduğunu belirten Kadus, İsrail askerlerinin, öğrenciler okulda bulunduğu süre boyunca kuleden ayrılmadığını, silahlarını öğrencilere çevirdiğini, araçlarının sirenlerini çalıştırdığını ve megafonlarla öğrencilere hakaret içeren sözler sarf ettiğini aktardı.