İSTANBUL (AA) - Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) geleceğe uzanan köprü olduğunu belirterek, "Bugüne kadar yaklaşık 7 milyon kişi bu köprü aracılığıyla geleceğini güvence altına aldı. Ancak genç nüfusumuzu düşündüğümüzde, yeni başarı hikayeleri yazmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Ayhan Sincek, BES'in 14. yılını doldurması dolayısıyla yaptığı açıklamada, BES'in 6 milyon 900 bin katılımcı ve 74 milyar lira fon toplamasının bir başarı hikayesi olduğunu kaydetti.

Bu başarıya rağmen gidilmesi gereken çok yol olduğuna işaret eden Sincek, "BES geleceğe uzanan bir köprüdür. Genç nüfusumuzu hala BES'e tam olarak kanalize edebilmiş değiliz. BES'in kapsam alanının 18 yaşın altına da, 56 yaşın üstüne de uzandığını anlatmalıyız. Sigortası olmayan, çalışmayan, hayata yeni atılan gençler, belki bir aile planı şeklinde sisteme dahil edilebilir. Gençler uzun vadeli gelecek planlayarak BES'in katlanarak hız kazanmasında kilit rol alabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Sincek, Türkiye ekonomisinin ihtiyacı olan tasarruf hamlesinin ancak BES'in geniş kapsamından yararlanarak yapılabileceğini belirterek, "Bugüne kadar yaklaşık 7 milyon kişi bu köprü aracılığıyla geleceğini güvence altına aldı. Ancak genç nüfusumuzu düşündüğümüzde, yeni başarı hikayeleri yazmamız gerekiyor. Henüz ulaşamadığımız milyonlar var. Bu yüksek potansiyeli değerlendirmeliyiz. BES'in amacını, avantajlarını, devlet katkısı gibi başka ülkelerde olmayan fırsatlarını anlatmalıyız. Bu amaçla özel projeler üzerinde çalışarak bu yüksek potansiyeli BES'e kazandırmalıyız." yorumunu yaptı.


- "Faizsiz yatırım alternatifleri BES'i büyütecek"


Ayhan Sincek, genç nüfusun olmasının pek çok açıdan ülkeye avantajlar sağladığını belirterek, şunları kaydetti:

"BES'te 18 yaş düzenlemesi ile resmin eksik parçası yerine konmuş olacak. Tüm aileyi kapsayıcı, hanehalkına yönelik çözümler, BES'e daha çok ivme kazandıracak adımlar olarak düşünülebilir. Faizsiz yatırım alternatiflerinin olması ve katılım sigortacılığı prensipleri ile hizmet sunulabilmesi BES'i büyüten kritik bir husus. Türkiye'de faiz hassasiyeti olan birey sayısı ciddi büyüklükte. Kısa zaman evvel yayınlanan katılım sigortacılığı esasları ile gelen düzenlemeler de sektörde büyümeyi sağladığı gibi kaliteyi artıracak. Yeni düzenleme ile konvansiyonel ve faizsiz kulvarlarda aynı anda hizmet eden şirketler bir tercihte bulunacak."

Sincek, BES'te devlet katkısının üst limitinin asgari ücrete göre belirlendiğini, bir katılımcının bir takvim yılı içinde alabileceği maksimum devlet katkısı tutarının, ilgili yılın brüt asgari ücret tutarı dikkate alınarak hesaplandığını, bu limitin yıllık toplam brüt asgari ücret tutarının yüzde 25'ini geçemediğini bildirdi.

Sincek, devamla şunları kaydetti:

"Bu da 2017 yılı için alabileceğiniz maksimum devlet katkısını 5 bin 332,5 lira yapıyor. Bu miktarı almak için de yıllık toplam 21 bin 330 liranın üzerinde BES katkı payı yatırmış olmanız gerekiyor. 2017 yılı içinde BES katkısı bu limitin altında kalanlar için fırsat, yıl sonuna kadar sürüyor. Zira devlet katkısı hakkı takvim yılıyla sınırlı. Otomatik katılıma dahil olanlar için de yüzde 25 devlet katkısı fırsatı olduğunu ve oradan gelecek devlet katkısını da ayrıca hak ettiklerini hatırlatmak gerek. Yüzde 25 devlet katkısından azami düzeyde yararlanmak için en iyi dönem yıl sonları... BES'i olmayanların 2017 yılı bitmeden BES'e girmesini ve bu yılın devlet katkısından yararlanma fırsatını yakalamalarını, BES'i olanların da devlet katkısından maksimum yararlanmak için ek katkı payı ödemesini öneriyoruz."