ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe karargahındaki eylemlerle ilgili 243 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, Güvercinlik karargahında görevli olmasına rağmen Jandarma Genel Komutanlığında yakalanan sanık eski astsubay Ramazan Öztürk hakim karşısına çıktı.

Olay tarihinde Konya'daki hasta babaannesini ziyaret etmek için evinden ayrıldığını belirten Öztürk, otomobille Yenimahalle'ye gelince helikopterden MİT binasına ateş açıldığını gördüğünü ifade etti.

Bu durum karşısında şaşkınlık yaşadığını dile getiren Öztürk, gelişme hakkında bilgi almak için Jandarma Genel Komutanlığına gittiğini söyledi.

Kimliğini gösterip, istihbarat başkanlığı görevlisi olduğunu söyleyerek nizamiyeden içeri girdiğini anlatan Öztürk, karşılaştığı sanık eski yüzbaşı Veli Köse'nin ülke genelinde terör saldırısı olduğunu, Genelkurmay Başkanlığı ve bazı kamu kurumlarına saldırı yapıldığını söylediğini aktardı.

Öztürk, askeri refleks gereği karargahı korumak için depodan silah aldığını belirten Öztürk, iç bahçeye çıktığında nizamiye ve nöbet kulübelerinde karartma yapıldığını kaydetti.

Bu esnada bulunduğu yere ateş edildiğini, kendisini korumak için bir duvarın arkasına geçtiğini iddia eden Öztürk, sabah saatlerine kadar burada kaldığını söyledi.

- İlk ifadesini inkar etti

Öztürk, cep telefonundan darbe girişimine ilişkin haberleri okuduktan sonra karargahtan uzaklaşmak için arayışa girdiğini, ilk fırsatta polise teslim olduğunu anlattı.

Karargahta bulunduğu süre boyunca silah kullanmadığını ve kimseye ateş etmediğini iddia eden Öztürk, daha sonra sivillerin vurulduğu bilgisini bir astsubaydan aldığını bildirdi.

Öztürk, çapraz sorgu sırasında, Jandarma Genel Komutanlığı karargahına gittiğini üstlerine bildirmediğini belirtti.

Önceki ifadesinde spor yaptıktan sonra Kızılay'a gitmek için evinden ayrıldığını söylediğinin hatırlatılması üzerine Öztürk, Konya'ya gideceğini belirtmesine rağmen ifadeye bu şekilde yansıtılmadığını iddia etti.

Bir başka soru üzerine, Konya ziyaretinin günübirlik olduğunu, bu nedenle yanına çanta almadığını ifade eden Öztürk, Güvercinlik kışlasında görevli olmasına rağmen neden Jandarma Genel Komutanlığına gittiğine ilişkin soruya da "Bilgi almak için buraya gittim." cevabını verdi.

Müşteki avukatının, "İl Jandarma Komutanlığı size daha yakın mesafede, neden oraya gitmeyi tercih etmediniz de olayların olduğu Jandarma Genel Komutanlığına geldiniz?" sorusuna Öztürk, "Orası da benim karargahım." cevabını vermekle yetindi.