Örneğin, arkadaşlık uygulaması Bumble'ın temsilcileri, "temiz arkadaşlıklara" doğru bir eğilim fark ettiklerini söyledi — bu arkadaşlıklarda alkolün kullanılmamasıdır. Ankete katılan kullanıcıların %54'ü arkadaşlığı eskisinden daha ciddiye aldıklarını ve bu nedenle alkolü reddettiklerini itiraf etmiştir. Bu da çevrimdışı arkadaşlıklar için gün ve saat seçimini etkilemiştir. İnsanlar hafta içi ve sabah veya öğleden sonra daha sık buluşmaya başladı. Hafta sonları ve akşamları ise daha az.

Ancak, “temiz arkadaşlık” son zamanlardaki tek trend değildir. Size şu anda gördüğümüz daha ilginç arkadaşlık trendlerinden bahsetmeye karar verdik.

“Yavaş” arkadaşlık

Pandemi sırasında iletişim hızı önemli ölçüde düşmüştür. Hiç kimse tanışmanın hemen ardından ilk buluşmaya gitmek ve iletişimi mümkün olan en kısa sürede yeni bir seviyeye taşımak istemez. Artık çevrimiçi iletişim haftalarca sürebiliyor ve kimse çevrimdışı buluşmak için acele etmiyor. Öncelikle bunun sebebi pandemi yüzünden sağlık endişeleridir. Fakat bununla ilgili daha sonra konuşacağız. İkincisi, herkes güçlü ilişkiler kurmak için acele etmenin prensipte uygun olmadığını biliyor.

Bu arada, 2020 yılında The Truth servisinin ekibi küçük bir araştırma yaptı. Pandemiden önce arkadaşlıkların (hem çevrimdışı hem çevrimiçi) ortalama 3 saat sürdüğü ortaya çıktı. Ancak şimdi ankete katılanların %83'ünden fazlası bunun kendileri için yeterli olmadığını ve kişiyi daha iyi tanımak için daha uzun süre iletişim kurmak istediklerini söylüyor.

Uzun buluşmalar ve çevrimiçi arkadaşlık gerçekten önemli ve faydalı bir eğilim. Daha çok özgürleşmeye, partnerleri tanımaya, birbirlerini daha iyi anlamaya ve doğru kararları daha hızlı vermeye yardımcı olur — ilişki geliştirmeye devam etmek veya devam etmek için.

Tipe göre aramaktan vazgeçme

Şaşırmış olabilirsiniz fakat artık arkadaşlık uygulaması kullanıcılarının yaklaşık %72'si eskiden olduğu gibi herhangi bir tip ile takılmayı reddediyor. Bu, kullanıcıları arasında anketler yapan Badoo temsilcileri tarafından söylenmektedir.

Pandemiden önce birçok insan, tam tersine, kendileri için en uygun olduğunu düşündükleri belirli bir tipte bir eş aramaya çalışıyordu. Artık insanlar daha fazla çeşitlilik arıyor ve beklenmedik ortaklarla daha sık buluşmak istiyor. Bu sayede her zamanki rahatlık alanlarından çıkıyor ve daha önce olmayacak ilişkilere şans vermektedirler. Ve bu işe yarıyor! Zıt kutupların birbirini çektiğini söylemelerine şaşmamalı. Bazen mükemmel çiftin tamamen farklı insanlardan oluştuğu ortaya çıkıyor.

Aşılanma durumu

Açıkçası, pandemi nedeniyle insanlar sağlıkları hakkında çok daha fazla endişe duymaya başladı. Ve herkes İnternet'teki ilk kişiyle çevrimdışı olarak buluşmaya hazır değil. Birçok arkadaşlık sitesinin bunu teşvik etmesi de ilginçtir. Örneğin, Tinder profillere aşı durumunu eklemiştir. Bir kişinin profiline giderek Covid-19 aşısı olup olmadığına bakabilir ve buluştuğunuzda size koronavirüs bulaştırmayacağından emin olabilirsiniz. Tabii ki, tüm bunlar mükemmel çalışmıyor fakat böyle bir statünün varlığı, yokluğundan daha iyidir.

Bu arada, birçok modern arkadaşlık hizmeti aşılı kullanıcılara premium özelliklere ücretsiz erişim bile sunuyor. Hala bir nedenden şüphe duyanlar için aşı olmak için kötü bir teşvik değil.

Görüntülü sohbetlerde iletişim

Çevresini genişletmek ve aynı zamanda kendilerini gereksiz risklere maruz bırakmamak için, insanlar giderek artan bir şekilde görüntülü sohbetlere yöneliyor — video bağlantısı aracılığıyla rastgele partnerleri birbirine bağlayan platformlar.

İlk akla gelen Omegle görüntülü sohbettir. Bu, birkaç nedenden dolayı iyi bir seçenektir: geniş ve aktif bir kitle vardır, dil filtresi ve ilgi alanlarına göre arama mevcuttur. Öte yandan, Omegle'nin hala mobil uygulaması, iyi bir denetimi ve cinsiyet filtresi yoktur.

Görüntülü sohbetten daha fazla özellik ve ilginç fırsatlar elde etmek istiyorsanız, Omegle alternatiflerini değerlendirmenizi öneririz. Örneğin, görüntülü sohbet Omegle TV — mükemmel bir cinsiyet filtresine ve yüksek kaliteli denetime sahip bir görüntülü sohbet. ChatAlternative yerleşik mesaj çevirmeni sayesinde yabancılarla iletişim kurmayı sevenlere hitap edecek. Ve Monkey.cool'da çifte arkadaşlık ayarlayabilir, hatta bir grup sohbeti başlatabilir ve toplu şekilde sohbet edebilirsiniz. Tek kelimeyle, birçok seçenek var ve Omegle'ye layık bir alternatif bulmak zor olmayacaktır.

Zenginlik ve sosyal statü düzeyine değil, iç dünyaya ilgi

2022 yılında yapılan bir dizi ankete göre, Omegle arkadaşlık siteleri ve alternatiflerinin kullanıcılarının sadece %20'si iyi bir işi olan bir partner arıyor. Ve kendi evi olan — daha da az. Yani, zenginlik vurgusu artık yapılmamaktadır.

Ayrıca, ankete katılanların %60'ı birlikte eğlenecekleri birini bulmayı hayal ettiklerini söylemiştir. Diğer %30'u ise potansiyel bir partnerin tamamen sağlıklı olduğunu ve kendi sağlıkları için bir tehdit oluşturmadığını bilmenin onlar için önemli olduğunu kabul etmiştir.

Tabii ki, bu rakamlar ülkeye ve ayrıca insanların yaş grubuna göre önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Ancak genel olarak, genel eğilim tam olarak tanımladığımız gibidir. Maddi durum artık eskisi kadar önemli bir rol oynamıyor. Ve bu çok iyi!

Botlarla … arkadaşlık

Evet, bu bir şaka değil. Bunaltıcı yalnızlık duygusu nedeniyle dünyadaki binlerce insan chatbotlarla iletişim kurmaya başladı. Bu botlar, soruları yanıtlamak ve anlamlı konuşmalar yapmak için yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanır. Üstelik bazıları o kadar mükemmeldir ki ortalama bir insan programla iletişim kurduklarını temelde anlayamıyor.

Elbette bu bir kişiyle canlı iletişimin yerini tutamaz. Ancak diğer yandan, sohbet botlarında, bazı diyalog ve konuları “yürütebilir”, iletişim pratiği yapabilir veya sıradışı bir zaman geçirebilirsiniz.

İlginç bir gerçek! 2014 yılında, "insanlık" için Turing testini geçen ilk bot olan bir bot oluşturuldu. Odessa şehrinden bir çocuk kılığında Zhenya, bütün bir uzmandan oluşan jüriyi bir programla değil, canlı bir insanla iletişim kurduğuna ikna etmeyi başardı. Yani birdenbire Yapay Zeka'nın sizi asla kandıramayacağını ve hemen fark edeceğinizi düşünüyorsanız, sizi bi an önce ikna etmek istiyoruz. Büyük olasılıkla, bir bilgisayar programıyla iletişim kurduğunuzdan şüphelenmeyeceksiniz bile.

Özetleyelim!

Açıklanan tüm trendleri özetlersek, önemli bir sonuç çıkarabiliriz: insanlar, arkadaşlığa yaklaşımlarında daha ciddi ve düşünceli hale geldi. Sadece çevrimiçi değil, aynı zamanda çevrimdışı. Artık kimse bir an önce çevrimiçi ortamdan çevrimdışına geçmek, ilk yüzyüze buluşmaya çıkmak ve ilişkilerini hızla ilerletmek için acele etmiyor. Çoğu kişi, bir kişiyi mümkün olduğunca iyi tanımayı, ortak ilgi alanları bulmayı, dünya görüşünü anlamayı ve karakterini değerlendirmeyi tercih ediyor. Ve ancak bundan sonra — gerçek bir buluşmaya geçiyor.