İSTANBUL (AA) - İş Dünyası Konfederasyonu (BİRKONFED) Genel Başkanı Osman Ünsal, küresel krizlerin her ülke gibi Türkiye'yi de etkilediğini belirterek, "Bunun üzerine bir de ekonomimize yapılan saldırıları da eklersek, ekonomimizin hala güçlü olması, devletimizin krizi başarı ile yürüttüğüne işarettir." ifadesini kullandı.

Ünsal, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin 15 Temmuz hain darbe girişiminden bu güne FETÖ, DEAŞ, PKK ve PYD terör örgütleri ile mücadele ederken, diğer yandan da faiz lobilerinin saldırılarına karşı takdire şayan bir duruş gösterdiğini kaydetti.

Türkiye ekonomisinin bu yıl sayısız saldırı ve manipülasyonla karşı karşıya kaldığını belirten Ünsal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ekonomimiz defalarca hedef alındı. Darbe teşebbüsü ile amacına ulaşamayan şer odakları ve faiz lobileri adeta koalisyon kurarak bütün kirli alternatifleri sahaya sürdü. Türkiye, tarihinde hiç görmediği saldırılara maruz bırakıldı. Sayın Başbakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız ekonomimizi diri tutmak adına tüm tedbirleri hayata geçirmiş, ekonomik saldırılar amacına ulaşamamıştır. 2017 yılında dünya genelinde küresel bir kriz olduğunu görüyoruz. Küresel krizler her ülkeyi etkilediği gibi Türkiye'yi de etkilemiştir. Bunun üzerine bir de ekonomimize yapılan saldırıları da eklersek ekonomimizin hala güçlü olması, devletimizin krizi başarı ile yürüttüğüne işarettir. Geçmişte yaşanan küresel krizlerde büyük kayıplar veren ülkemiz, son süreçte sermaye politikalarını doğru belirleyerek kriz yönetimini kontrol altına almıştır."


- "İşletmelerimizin performansını artıracak iş alanları açmak zorundayız"


Osman Ünsal, ihracatta bu yıl yakalanan büyümenin yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini, her türlü olumsuzluğa rağmen Türkiye'nin yabancı sermayeyi elinde tutmayı başardığını, dolar ve avrodaki artışın piyasalarda kaygı ortamı oluşturmadığını belirtti.

Ünsal, "Yatırımların hız kesmeden devam etmesi, devlet ile millet arasındaki güvenin yüksek olduğunu gösterir. Bizler iş dünyası temsilcileri olarak bütün imkanlarımızı seferber etmek suretiyle devletimizin yanında olacağız. Ülkemize karşı oynanan oyunları el birliği ile bozarak, gerek üretim, gerek yatırım gerekse ülkemizi tehdit eden diğer konularda devletimiz ile el ele vereceğiz. 2017 yılında diğer ülkelere göre yatırımlarımızın artarak devam etmesi, dış borcumuzun yükselmemesi, kendi öz kaynaklarımızı doğru kullandığımızı gösterir. Kritik dönemden geçtiğimiz bugünlerde, enflasyonun tek haneli rakamlarda kalıp faizlerin normal seyretmesi istihdama da olumlu yansımıştır." değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye'nin 2018'de ekonomide dışa bağımlılığı azaltacak ve ihracat ağını güçlendirecek projeler üretmesi gerektiğini belirten Ünsal, "2018 yılında büyüme hedeflerimizi gerçekleştirecek yatırımlara yönelmeliyiz. Özellikle devlet bankalarımız ile daha yoğun ticari faaliyetlerde bulunarak faiz rekabetini fırsata çevirmeye çalışan istismarcı faiz lobilerinin önüne geçmeliyiz." ifadelerini kullandı.


- "Üstümüze düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız"


BİRKONFED olarak 2018 yılında güçlü bir Ar-Ge ekibi kuracaklarını bildiren Ünsal, şunları kaydetti:

"Ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak üzere gerekli pazar araştırmalarını yaparak planlı sanayi modelini ülkemize kazandıracağız. Mevcut işletmelerimizin performansını artıracak iş alanları açmak zorundayız. Devletimizin de desteği ile yurt dışında yeni pazar arayışlarına gireceğiz. İş adamlarımızı çok ortaklı büyük yatırımlara teşvik ederek ağır sanayi ağımızı kurmaya başlayacağız.

2018, ülkemiz için ekonomi seferberliği yılı olmalı. Devletimize sahip çıkarak, maddi ve manevi tüm imkanlarımızı ortaya koymalı, milli mücadele ruhumuz ile çalışmak zorundayız. Ülkemize şuursuzca saldıran, ekonomimizi hedef alan şer odaklarına en güzel cevabı güçlü ekonomimiz ile vermeliyiz. Bunun da yolu çalışmaktan ve üretmekten geçmektedir. BİRKONFED olarak, üstümüze düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız."