ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Bangladeş'in Cox's Bazar kentindeki sığınmacı kamplarını ziyaret ederek Arakanlı Müslümanlarla bir araya geldi.

Guterres, ziyarete ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Cox's Bazar'da son dönemde Myanmar'dan kaçarak buraya sığınan Arakanlı Müslüman sığınmacılardan akıl almaz cinayet ve tecavüzler dinledim. Arakanlılar sadece adalet ve evlerine güvenli şekilde geri dönmek istiyor." ifadelerini kullandı.

Guterres, paylaşımında sığınmacılarla çekilen bir fotoğrafa da yer verdi.

Kampları ziyaret eden BM heyetinde yer alan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi de Twitter hesabında, "Kutupalong kampındaki sığınmacılar, BM Genel Sekreteri Guterres ve Dünya Bankası Başkanı Kim'e, vatandaşlık, hareket özgürlüğü, çalışma ve hizmetlere erişim hakları sağlanmadıkça topraklarına geri dönmeyeceklerini söyledi." mesajını paylaştı.

BM heyeti, Arakanlı Müslüman sığınmacılarla görüşmek için dün Bangladeş'in başkenti Dakka'ya gelmişti. Heyet, bu sabah sığınmacı kamplarının bulunduğu ve Myanmar-Bangladeş sınırında yer alan Cox's Bazar'a geçmişti.

Guterres ve Kim'in, Cox's Bazar'da faaliyet gösteren uluslararası kuruluş temsilcileri ve Bangladeş hükümet yetkilileriyle görüştükten sonra bugün basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Heyete Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer ve Bangladeş Dışişleri Bakanı Hasan Mahmud Ali de eşlik ediyor.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Uluslararası medya ve yardım kuruluşların Arakan eyaletine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların geri dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri de yerine getirmedi.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların gerekli güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.