BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ / ZAFER GÖDER - Anadolu Otoyolu ve D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı kesiminde karayolları ekiplerinin (kar kaplanları) karla mücadeledeki meşakkatli çalışması başladı.

Sürücülerin korkulu rüyası olan İstanbul ile Ankara arasındaki en önemli geçiş noktalarından biri olan Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli ile D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı kesiminde kar yağışı aralıklarla devam ediyor.

Kar yağışı öncesinde hazırlıklarını tamamlayan karayolları ekipleri, kar kalınlığının yer yer 40 santimetreyi bulduğu Bolu Dağı mevkisinde hem otoyolun hem de karayolunun ulaşıma kapanmaması için 24 saat esasına göre kar küreme ve tuzlama çalışmaları yürütüyor.

Kar kaplanları ayrıca yangına müdahale ve yolda kalan sürücülerin kurtarılması için de uğraş veriyor.

Anadolu Otoyolu'nun Abant Kavşağı ile Kaynaşlı Gişeleri arasında bulunan 23 kilometrelik alan içerisinde kış mevsimi süresince 154 personel; 13 karla mücadele, 1 kar püskürtme 1 arazöz, 2 yükleyici, 1 yangın müdahale aracıyla görev yapıyor.

Personel, her an yaşanabilecek olumsuzluklara karşı 7/24 hazır bekliyor.

- 150 ton solüsyon ile 5 bin ton tuz hazır bekletiliyor

Öte yandan, kış mevsimi öncesinde depolanan 150 ton solüsyon ile 5 bin ton tuz, yolların buz tutmaması için ekipler tarafından sürekli yola serpiliyor.

Bunun yanında Bolu Dağı Tüneli'nin giriş ve çıkışları ile 2, 3 ve 4. viyadükler üzerinde buzlanmayı önleyici solüsyon püskürtme sistemleri devreye sokularak güzergahta kar ve buzlanma nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarının önlenmesi sağlanıyor.

Ayrıca tüm güzergahta bulunan 87 kamerayla Bolu Dağı Tüneli, günün her saati denetleniyor. Bölgede yaşanan yol kapanması, araç kayması ve trafik kazası gibi durumlar kameralar tarafından tespit edilerek kar kaplanları olay yerine yönlendiriliyor.