SARAYBOSNA (AA) - VESNA BESİC - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yaşayan 104 yaşındaki Ajka Lokmic nine, eski ramazanları özlemle yad ediyor.

7 yaşından 100 yaşına kadar 93 yıl boyunca her ramazan oruç tutan ve son 4 yıldır sağlık sorunları nedeniyle oruç ibadetini yerine getiremeyen asırlık nine, ülkesindeki eski ramazanları AA muhabirine anlattı.

Oruç tutmayı ve namaz kılmayı çok küçük yaşlarda öğrendiğini söyleyen Lokmic, "Sağlığım el verdiğince hepsini yaptım ancak son 4 yıldır oruç tutamıyorum, namaz kılamıyorum. Unutkanlık başladığından camiye de gidemiyorum." diye konuştu.

Lokmic, oruç tutmaya henüz 7 yaşındayken ağabeyinin isteği üzerine başladığını aktararak geçmişte ailelerin şimdikine oranla dini değerler noktasında daha baskın olduklarını söyledi.

Memleketi Bosanski Samac'tan 24 yaşında ayrıldığını ve gelin olarak Saraybosna'ya geldiğini anlatan Lokmic, "Dört çocuğum, güzel bir hayatım oldu. Yeri geldi onlara sert davrandım ama hepsine saygılı olmayı, değer vermeyi ve çalışkanlığı öğrettim." dedi.

Lokmic, eskiden memleketi Bosanski Samac'ta da Saraybosna'da da ramazanların da kalabalık ve neşeli geçtiğini ifade ederek yaşadığı savaşlara rağmen hiçbir zaman oruç tutmaktan vazgeçmediğini söyledi.

Eskiden mahalle sakinlerinin beraber iftar yaptığını anımsatan Lokmic, ramazanların çok değişmesinden "Şimdi her şey değişti. Evlerin kapıları kapatılmazdı. İsteyen herkes iftara gelirdi. Bugün her evin kapısı kapalı." diye şikayet etti.

- "Kendini suçlu hissediyor"

Ajka ninenin kızı Zineta da annesinin kullandığı ilaçlar nedeniyle oruç tutamadığını belirterek, "Namaz kılamadığı, oruç tutamadığı için kendini suçlu hissediyor. Annemin isteği üzerine iftardan sonra her akşam onun için dua okuyoruz." dedi.

Annesinin artık zamana ayak uydurmakta zorlandığını anlatan Zineta, "Eskiden iftar için lokantalara gidilmezmiş. İnsanlar birbirlerinin evine gidip gelirmiş. Misafir bereketiyle gelirmiş. Bugün bunların hiçbiri kalmadı." diye konuştu.

Zineta, annesinin yakın zamana kadar Bosna Hersek'teki iftar sofralarının vazgeçilmezi olan baklavayı kendi eliyle hazırladığını belirterek, "Yaşlandığı için artık yemek yapamıyor ama bizim yaptıklarımızı da eleştirmeden geçmiyor." dedi.