TBMM (AA) - TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, "Çok vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu gelişmeyi sükunet içinde uluslararası antlaşma ve kurallara sadık kalarak ve yapılacak soruşturmaların sonuçlarında ortaya çıkacak tabloya bakarak değerlendirmek daha doğru olacaktır." dedi.

Bozkır, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Mecliste bir araya geldi.

Görüşme öncesi Dışişleri Komisyonu çalışmaları hakkında komisyon üyelerini bilgilendiren Bozkır, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ortadan kaybolması ve Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolusunun Türkiye'den ayrılmasına ilişkin sorusunu yanıtladı.

Türkiye'nin uluslararası hukuk kurallarına göre hareket ettiğini vurgulayan Bozkır, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çok vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu gelişmeyi sükunet içinde uluslararası antlaşma ve kurallara sadık kalarak ve yapılacak soruşturmaların sonuçlarında ortaya çıkacak tabloya bakarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. Şu aşamada henüz yapılan kriminal incelemelerin sonucu açıklanmadığı için komisyon olarak hükümet tarafından yapılan açıklamalara sadık kalmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Basında çok sayıda senaryo üretilmektedir. Ancak Dışişleri Komisyonumuza düşen, sonuçları beklemek, gerçek bir değerlendirme ortaya çıktığında onunla ilgili yorum yapmaktır. Bunun ötesinde bu aşamada bir şey ifade etmeyi doğru bulmuyorum."

Bozkır, uluslararası sözleşmelerde misafir eden ülkenin imkanlarının sınırlı olduğunu, bunlara riayet etmeyip, "Biz buraya gireriz" şeklindeki bir tutumun, Türkiye'yi haksız duruma düşüreceğini kaydetti. Türkiye'nin, imajını rencide edecek davranışlar sergilemediğini, bu tutumun doğru bir politika olduğunu ve uluslararası hukuk kuralları içerisinde Suudi yetkililerin izni ile arama yaptığını dile getiren Bozkır, kriminal soruşturma ve incelemeler sonucunda Dışişleri Komisyonunda konuyla ilgili ayrı bir oturumun yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

- "Türkiye'yi stratejik ortağımız olarak görüyoruz"

Daha sonra KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay ile bir araya gelen Bozkır, "Kıbrıs sorunu sadece KKTC'nin değil, Türkiye'nin de birinci sıradaki çok önemli sorunudur. Kıbrıs'ta ilerleme kaydedildiği takdirde biz memnun oluruz. Herhangi bir sıkıntı ortaya çıktığı zaman da üzüntü duyuyoruz." açıklamasında bulundu.

Özersay ise Kıbrıs Türk halkının haksız yere dünyadan izole edildiğini, geleceğe daha istikrarlı ve güvenle bakmak istediklerini dile getirdi.

Bugüne kadar çözüm için siyasi irade ortaya koyduklarına dikkati çeken Kudret Özersay, "Her zaman barışçıl bir tutum izledik. Kısırdöngülerin içine girmek istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasındaki ilişkilerin şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ciddi bir müttefik ilişkisi olarak devam etmesini istiyoruz. Stratejik bir ortağımız olarak gördüğümüz, her zaman yanımızda duran Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ileriye doğru dış politikamızı şekillendireceğimizi açık yüreklilikle vurgulamak istiyorum." dedi.

Özersay'ın, "KKTC ve Bölgesel Gelişmeler" hakkında komisyon üyelerini bilgilendirdiği toplantı, basına kapalı devam etti.