SAO PAULO (AA) - Brezilya Yüksek Mahkemesi, devlet petrol şirketi Petrobras ve Brezilya Bankası'nın eski genel müdürü Aldemir Bendine'ye, "araba yıkama operasyonu" kapsamında yolsuzluk ve kara para aklama suçlarından 11 yıl hapis cezası verdi.

Aldemir Bendine, başsavcılık tarafından inşaat şirketi Odebrecht ve Petrobras arasındaki sözleşmeleri kolaylaştırmak için 1 milyon dolar (3 milyon Brezilya reali) rüşvet almakla suçlanıyordu.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Sergio Moro, karar metninde, Bendine'nin yolsuzluk skandallarının ortasında mevcut sorunları çözeceği yönündeki beklentiyle Petrobras başkanlığı görevini üstendiğine dikkati çekti.

Bendine, Şubat 2015'te Petrobras yönetimindeki yolsuzlukları bitirmek üzere genel müdürlük görevine getirilmişti.

Aldemir Bendine, ülkede süren yolsuzluk operasyonlarının merkezindeki Odebrecht isimli inşaat firmasından rüşvet aldığı şüphesiyle Temmuz 2017'de gözaltına alınmıştı.

Bendine, 2009-2015 yıllarında Brezilya Bankası, 2015-2016 tarihlerinde de Petrobras'ın genel müdürlüğü görevini yürütmüştü.

- Petrobras'taki yolsuzluk soruşturması

Brezilya'da devlete ait petrol şirketi Petrobras'ta yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle başlatılan ve "araç yıkama operasyonu" olarak adlandırılan soruşturmayı yürüten savcılar, Odebrecht'in, 8 ihale karşılığında eski Devlet Başkanı Lula da Silva'ya rüşvet verdiğini ileri sürmüştü.

Mart 2015'te başlatılan soruşturmada, aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, 2 eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Dava kapsamında, eski Petrobras Genel Müdürü Paulo Roberto Costa da 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.