İSTANBUL (AA) - AİŞE HÜMEYRA BULOVALI - Anneler ve çocukları için özel bir mekan tasarlayan girişimci Nagehan Şaşmaz, anne olmayı kendisine bir öncelik olarak gördüğünü belirterek, "Kadınlar eskiden anne olduklarında aslında kendilerini hayattan biraz izole ediyorlardı. Fakat bugünün anneleri daha sosyal ve girişimci. Annelik benim bu işteki referansım ve yol göstericim oldu." dedi.

Oyuncu ve yapımcı Necati Şaşmaz'ın eşi Nagehan Şaşmaz, iki çocuğundan yola çıkarak hazırladığı projeyle annelerin ve çocukların birlikte rahatça zaman geçirebilmesini hedefliyor.

Şaşmaz, birçok kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapan, aynı zamanda da her yaştan bebek ve çocuklar için özel menüleriyle dikkati çeken "Bir Varmış Bir Yokmuş" adlı kafede farklı bir konsept sunuyor.

Nagehan Şaşmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 yaşında hem anne hem de öğrenci olduğunu ve bu süreçte yaşadığı zorluklardan yola çıkarak kafenin projesini hazırladığını söyledi.

Çengelköy'deki kafenin açılışını yaklaşık 7 ay önce yapan Şaşmaz, anne ve çocukların rahatça zaman geçirerek bir şeyler öğrenebileceği ve de eğlenebileceği bir mekanın İstanbul Anadolu yakasında bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.

- "İlk defa katı gıda öncesi bir bebek menüsü hazırladık"

Şaşmaz, proje kapsamında kafede birçok farklı etkinliğe yer verdiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Mekanda günden güne ekleme yaptığımız birçok şey var. Normal bir kafe, restorandan farklı olarak birden fazla şeyi bir arada yapmaya çalışıyoruz. Bizim hitap ettiğimiz bir kesim var. Özellikle annelere ve çocuklara ciddi imkanlar sağlıyoruz. Fakat yeni bir proje olduğu için, referansımız da olmaması bakımından, her detayın sonucunu deneyerek süreç içerisinde görüyoruz. Birçok konuda adım adım denemeler yaparak, gelen annelerimizden aldığımız geri dönüşlerle revizeler yaparak ilerliyoruz."

Anne olmayı bir öncelik olarak gördüğünü belirten Nagehan Şaşmaz, "Kadınlar eskiden anne olduklarında aslında kendilerini hayattan biraz izole ediyorlardı. Fakat bugünün anneleri daha sosyal ve girişimci. Annelik benim bu işteki referansım ve yol göstericim oldu." ifadelerini kullandı.

Şaşmaz, kafenin tasarımını ve menülerini özel olarak hazırladıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İlk defa katı gıda öncesi bir bebek menüsü hazırladık. Organik bebek pürelerimiz, genetiği bozulmamış siyez unundan tarhanamız, aynı zamanda glutensiz ürünler de var. Çünkü glutene bugün toplumda ciddi alerjisi olan insanlar var. Bu yüzden de her yerde, her mekanda yemek yiyemiyorlar ama insanlar buraya gelip sağladığımız imkanlarla gerçekten birçok rahatlığı fark edebiliyor."

Çocuklara ve annelere haftanın belirli günlerinde kültür sanat etkinlikleri düzenlediklerinin altını çizen Şaşmaz, "Hafta içi müzik ritm atölyeleri, anne-bebek yogası, duyusal atölye gibi birçok etkinlik düzenliyoruz. Daha büyük çocuk gruplarımız için de mutfak ve sanat atölyeleri çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu konuda anketler yapıyoruz ve güzel geri dönüşler aldık." şeklinde konuştu.

- Yazarlar çocuklarla buluşuyor

Nagehan Şaşmaz, mekan içerisindeki çocuklara ayrılan bölümde 2 ana okul öğretmeninin bulunduğunu söyleyerek, okul öncesi çocukların oyun oynamalarının yanı sıra aynı zamanda motor becerisi kazanmalarını istediklerini ifade etti.

Çocuklar için masal okuma saatleri ve film gösterimleri düzenlediklerini aktaran Şaşmaz, çocuk kitabı yazarlarını da çocuklarla bir araya getirdikleri bilgisini verdi.

Şaşmaz, etkinliklerin kapsamını genişletmeyi hedeflediklerinin altını çizerek, "Burada 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi günlere özel etkinlikler düzenliyoruz. Önümüzdeki Ramazan ayında da menümüzü iftar ve sahur şeklinde hazırlayacağız. Aynı zamanda Ramazan ayının 30 günü Hacivat ve Karagöz gösterileri olacak." diye konuştu.

Kendi hayalini gerçeğe dönüştürdüğüne değinen Şaşmaz, kafenin isim hikayesini şu sözlerle anlattı:

"Bu projeden yola çıkarak kendi hikayemizi kaleme aldık ve mekanımızın ismini de 'Bir Varmış Bir Yokmuş' olarak koyduk. Büyük oğlum Ali Nadir'e ithafen, 'Nadir Reis' başlıklı bir kaptanın hikayesi şu anda çocuk menülerimizin içerisinde yer alıyor. Ayrıca bu hikayenin animasyon filmini de hazırladık ve bu filmi uzun bir hale de getirmek için üzerinde çalışıyoruz. Hedeflerimizden biri de bu masalı bir kitap olarak okuyucularla buluşturmak. Bundan sonra da farklı hikayeler ortaya çıkarmayı düşünüyoruz."