SOFYA (AA) - Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) Konseyi dönem başkanlığından sorumlu Devlet Bakan Lilyana Pavlova, "Eğer güçlü bir AB istiyorsak, ortaklarımızla da güçlü ve istikrarlı ilişkilere ihtiyacımız var. Türkiye de böyle bir ortaktır." dedi.

Pavlova, AB Konseyi dönem başkanlığını 6 aylığına yürütecek ülkesinin başkanlığı dolayısıyla başkent Sofya'da gerçekleşen interaktif serginin açılışını katıldı. Pavlova, Bulgaristan'ın dönem başkanlığında 460 civarında görüşme, toplantı ve kültürel etkinlik düzenleneceğini belirtti.

Türkiye-Bulgaristan ilişkilerini değerlendiren Pavlova, iki ülke arasındaki ilişkilerde dinamizmin “örnek teşkil ettiğini” kaydederek, "Görüldüğü üzere Türkiye ile ilgili AB düzeyindeki görüşmeler kolay değil. Çünkü üye ülkelerin farklı tutumları var. Bazı ülkelerin tutumları bizim teklif ettiğimiz tutumdan farklı olup daha uç görüşlerde oluyor. Ancak AB’nin gerçek gücü bundadır. Bulgaristan başkanlığının mesajı da birlikten yanadır. Eğer güçlü bir AB istiyorsak, ortaklarımızla da güçlü ve istikrarlı ilişkilere ihtiyacımız var. Türkiye de böyle bir ortaktır." ifadelerini kullandı.

Pavlova, ülkesinin dönem başkanlığındaki odağının Batı Balkan ülkelerinin AB entegrasyon süreci olduğunu söyledi.

Bulgaristan’ın dönem başkanlığı gündeminde Türkiye’nin olağanüstü önem taşıyan bir yere sahip olduğunu belirten Pavlova, "Bir yandan Bulgaristan ve Türkiye ilişkilerinde söz ediyoruz ancak AB-Türkiye ilişkileri de büyük bir önem taşıyor. Bilindiği üzere Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov defalarca bunun öneminin altını çizdi. Bulgaristan, Türkiye ile son derece iyi bir uyum içinde çalışırken, bizim için AB-Türkiye ilişkilerinde bu uyumu örnek göstermek önemlidir. Bulgaristan’ın dürüst arabuluculuğu ile tüm bu süreçte gündemde olan konulara yardım edebiliriz.” diye konuştu.

Sergide, Bulgaristan’ın kültür ve gelenekleri tanıtılıyor.