EDİRNE (AA) - Bulgaristan'da alarm seviyesindeki nehir debilerinin Edirne'de taşkın riski oluşturmadığı bildirildi.

DSİ 11. Bölge Müdür Vekili Serkan Genç, AA muhabirine Evros bölgesi haber ajansları ile Yunanistan'ın Orestiada Belediye Başkanı Vassilis Mavridis'in sosyal medya hesaplarından paylaştığı "Bulgaristan Kırcaali ve Ivaylovgrad barajlarından su tahliyesi yapılacağı ve 3-5 Aralık ile ilgili ciddi bir su seviyesi artışı beklendiği" haberlerini araştırdıklarını söyledi.

Kaynağını sınır dışından almasına rağmen üzerinde enerji üretiminin sağlandığı Bulgaristan'daki barajlardan su salınımı nedeniyle Tunca, Arda ve Meriç nehirlerinin Edirne'de zaman zaman taşkına neden olduğunu anımsatan Genç, şöyle konuştu:

"Bulgaristan'da 1 Aralık gecesi başlayan sağanak, geçtiğimiz pazar günü öğlene kadar aralıksız devam etti. Bu yağışlar nedeniyle Meriç Nehri başta olmak üzere Arda ve Tunca nehirlerinde su seviyelerinde yükselmeler gözlendi. 2010 yılında devreye giren ve Bulgaristan ile ortak kurduğumuz taşkın erken uyarı sistemi bize bu yükselmeleri analiz etti. Bu analizler Bulgaristan'la beraber takip edildi. Bulgaristan topraklarında Tunca'da Elhova ve Meriç'te Svilengrad'da sarı ve turuncu alarm seviyesine ulaşıldı. Bunun manası nehir yataklarından suyun dışarı çıkma olasılığı olduğunu sistem bize bildirdi."

Genç, Türkiye için su seviyelerinin, nehir yataklarının dışına çıkma riskinin altında olduğunu vurguladı.

"Bugün itibarıyla topraklarımızda hem Tunca hem Meriç hem de Arda'da bir taşkın riski yaşanmamakta." diyen Genç, böyle bir durum yaşanması halinde taşkın riskini gerekli yerel yönetimlerle ve basınla anında paylaştıklarını dile getirdi.

Endişeye mahal verecek bir durumun söz konusu olmadığını aktaran Genç, "Havzadaki yağış tahminleri, gerçekleşen yağış miktarları ile akım gözlem istasyonlarındaki seviye ve debiler sürekli kontrol ediliyor. Yapılan değerlendirmeler sonucunda yağışlar sonrası nehirlerdeki su seviye artışlarının ülkemiz için taşkın yaratacak bir büyüklükte olmayacağı anlaşıldı ve herhangi bir taşkın uyarısı yapılmadı." diye konuştu.

- Taşkın alarm sistemi nasıl çalışıyor

Taşkınların zararlarının önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla DSİ Genel Müdürlüğü ile Bulgaristan Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü arasında 2005 yılında yapılan protokol gereği, Tunca Nehri'nde Elhovo, Meriç Nehri'nde Plovdiv ve Svilengrad, Arda Nehri'nde Ivaylovgrad'da ortak kurulan Akım Gözlem istasyonlarından veriler anlık olarak takip ediliyor.

Ayrıca 2008 yılında başlanılan ve 2010 yılında bitirilen "Türkiye-Bulgaristan Sınırötesi İşbirliği Bölgesinde Taşkın Tahmini için Kapasite Geliştirilmesi ve Taşkın Kontrolü Projesi" kapsamında "Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi" kuruldu.

Sistem ile havzalardaki yağışlar ve nehir su ölçümleri, Bulgaristan ve Türkiye'de yer alan sunuculara anlık olarak gelen veriler taşkın modeli programı ile her gün incelenerek taşkın öngörüsü yapılıyor.

Taşkın riski oluşması tahmini hesaplandığında uyarı Edirne Valiliği, DSİ Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, taşkından etkilenecek sahalardaki belediye, kaymakamlık ve vatandaşlara iletiliyor.