VAGADUGU (AA) - Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu’da darbe ortamına zemin hazırlamak suçlamasıyla Albay Auguste Denise Barry ve ona destek verdiği söylenen üç sivil gözaltına alındı.

Yerel kaynaklara göre, ülkeyi istikrarsızlaştırmak için sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaptığı iddia edilen Albay Barry ve destekçileri, ülkede kaos çıkartmak ve darbe zemini oluşturmak suçlamasıyla gözaltına alındı.

Albay Barry ve üç sivilin halkı korkutmak ve kaos ortamı oluşturmak için şehir merkezinde büyük bir patlama planladığı iddia edildi. Kendisini destekleyecek askerlere para dağıtan Albay Barry’nin planı, askerlerden birinin ihbarı sonucu ortaya çıktı.

Barry’e destek olduğu iddia edilen Protestan Kilisesi sorumlusunun ise kaçtığı bildirildi.

Ülke kamuoyunda son zamanlarda öğretmen sendikalarının öğrencileri de yanlarına alarak sürekli grev çağrıları yapmasının bu planın bir parçası olduğu yorumları yapılıyor.

Asıl ismi Mahmud olan Barry, Fullani kabilesine mensup biri olarak biliniyor. Tamamı Müslüman olan kabilenin önde gelenlerinden biri iken Hristiyanlığı tercih edip Burkina’daki en büyük Protestan kilisesini kuran Barry, 2015 devriminde geçici hükümet döneminde istihbarat başkanlığı ve güvenlik bakanlığı yapmıştı.

Özel bir güvenlik şirketi de olan Barry’nin ABD ve İsrail ile çok yakın ilişkileri olduğu iddia ediliyor.