DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Siirt, Şırnak ve Elazığ'da, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 96. yıldönümü ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, törenle kutlandı.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Anıt Park'ta ilk törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve çelenk sunumu yapıldı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, makamında tebrikleri kabul etti.

Valilik önünde devam eden programda Vali Güzeloğlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Sinan Yayla ve Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla halkı selamladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajı okundu.

Yüzbaşı Görkem Kılınççeker'in günün anlam ve önemini belirten konuşmasından sonra şiirler okundu, halk oyunları gösterisi yapıldı.

Tören birliklerinin geçişi sırasında çok sayıda helikopter tören alanından geçiş yaparken, askeri birliklerin geçişinde "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez" ve "Gazi Mustafa Kemal" sloganları atıldı.

Törene, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, kamu kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş da katıldı.

- Bingöl

Bingöl'de 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Hükümet Konağı önünde tören düzenlendi.

Vali Ali Mantı, 49. Komando Tugay Komutan Albay Mustafa Enis Koç ve Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu.

Törenin ardından bir konuşma yapan Mantı, "Milli ve dini bayramlarda hassasiyetlerimizi en üst noktada göstermemiz lazım. Çünkü ülkemizin birliği ve beraberliğinin sembolüdür. Herkesin bayramını kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ülke için her türlü fedakarlığı yapan şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlık, sıhhat ve selamet diliyorum. Allah ülkemizi ilelebet korusun." değerlendirmesini yaptı.

- Mardin

Mardin Valiliği önünde Vali Mustafa Yaman'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören, 21 Kasım Şehir Stadyumu'nda devam etti.

Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından , Vali Yaman törene katılanların bayramını kutladı.

Günün önemine ilişkin bir konuşma yapan 70. Mekanize Piyade Tugay Komutalığı'nda görevli İstihkam Yüzbaşı Nuh Göçer, 30 Ağustos'un dünyanın en güçlü ordularına karşı elde edilen hürriyet ve bağımsızlık aşkıyla yanan bir milletin sarsılmaz zaferi olduğunu kaydetti.

Askeri birliklerin geçit töreniyle sona eren programa, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Altan Er, İl Jandarma Komutanı Tuğgenaral YusufKenan Topçu, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Türkiye Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir de katıldı.

- Siirt

Siirt'te kutlamalar Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Ali Fuat Atik'in makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından tören, eski valilik binası önünde devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Siirt Türk Telekom Fen Lisesi Edebiyat öğretmeni Hayrettin Amcaoğlu, Türk milletinin, kendilerini tarih sahnesinden silmek isteyenlere birlik ve beraberlik anlayışıyla unutulmayacak bir ders verdiğini belirtti.

Çeşitli spor dallarında dereceye girenlere ödüllerinin verdiği törende, halk oyunları gösterisi sunuldu.

Geçit töreniyle sona eren törene Siirt 3. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Mehmet Fevzi Kenansarı, Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Fırat, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Hilmi Atabay, Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nihat Şındak da katıldı.

- Elazığ

Elazığ'da Öğretmenevi önünde Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Ardından Elazığ Vali Vekili Mustafa Gül ve protokol üyeleri, valilik makamında tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Malatya Caddesi'nde devam eden etkinliklerde Gül, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş, askeri araçla tören alınandan geçerek vatandaşları selamladı.

Tören askeri birliklerin, gazilerin ve mehteran ekibinin geçit töreniyle sona erdi.

- Batman

Batman Valiliği bahçesinde Atatürk büstüne çelenk konulması ile başlayan bayram kutlamaları, valilik önündeki devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından, Vali Ahmet Deniz halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.
Törene Vali Deniz'in yanı sıra il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

- Şırnak

Şırnak Valiliği önünde Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan programda saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Şırnak Şehir Stadı'nda devam eden programda Vali Mehmet Aktaş halkın bayramını kutladı.

23. Piyade Tümen Komutanlığında görevli Personel Binbaşı Savaş Öztunçbilek, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın dünyanın en güçlü ordularına karşı kazanılmış destansı zafer olduğunu belirtti.

Çeşitli spor dallarında dereceye girenlere ödüllerinin verildiği törende, halk oyunları gösterisi sunuldu.

Törene 23, Piyade Tümen Komutan Vekili Tuğgeneral Hakan Yiğittürk, Belediye Başkan Vekili Turan Bedirhanoğlu, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım da katıldı.