ENCEMİNE (AA) - Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, Çinli petrol arama şirketlerinden rüşvet aldığı iddialarına ilişkin, "İddialarla gizliden gizliye ülkemdeki istikrarın bozulması ve itibarımın zedelenmesi amaçlanıyor." dedi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Debi, Çinli firmalardan petrol aramada kolaylık sağlanması için eski Senegal Dışişleri Bakanı Cheikh Tidiane Gadio aracılığıyla 2 milyon dolar rüşvet aldığı yönündeki suçlamalara tepki gösterdi.

İddiaların doğru olmadığını belirten Debi, "Suçlamalar gerçekten şaka gibi. Cumhurbaşkanınız yolsuzluk yapmadı, rüşvet almadı, bundan sonra da almayacak." diye konuştu.

- "İddialarla ülkemdeki istikrarın bozulması amaçlanıyor"

Debi, ülkedeki herhangi bir şirket ya da başkasının rüşvet niyetiyle yanına gelmediğinin altını çizerek "İddialarla gizliden gizliye ülkemdeki istikrarın bozulması ve itibarımın zedelenmesi amaçlanıyor." ifadelerini kullandı.

Geçen hafta, eski Senegal Dışişleri Bakanı Cheikh Tidiane Gadio ve Çinli eski politikacı Chi Ping Patrick Ho, Çadlı ve Ugandalı üst düzey yetkililere rüşvet sağladıkları gerekçesiyle ABD'de gözaltına alınmıştı.

ABD Adalet Bakanlığı, iki eski politikacı hakkında, "CEFC China Energy" şirketi adına maden ve petrol aramada kolaylık sağlanması için Çad Cumhurbaşkanı Debi ve Ugandalı bazı bürokratlara rüşvete aracı oldukları iddiasını ortaya atmış ve dava açmıştı.