ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "Arıburnu'nda, Conkbayırı'nda, Anafartalar'da ve tüm coğrafyada sadece taarruz etmeyi değil, ölmeyi göze almış kahramanların yazdığı bir destandır Kara Savaşları." değerlendirmesinde bulundu.

Erkek, Çanakkale Kara Savaşları'nın 103. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Çanakkale Savaşı denilince öncelikle 18 Mart Deniz Zaferi'nin akla geldiğini, o büyük zafer gibi bir başka zaferin kapılarının 25 Nisan'da başlayan ve yaklaşık 9 ay süren kara savaşlarıyla açıldığını belirtti.

Müttefik güçlerinin 18 Mart'ta Çanakkale'yi deniz yoluyla geçemeyeceklerini anlayarak yeni yollar aramaya başladıklarını anımsatan Erkek, şunları kaydetti:

"38 gün sonra 25 Nisan sabahı, Çanakkale'yi karadan geçebilmek amacıyla girişimde bulunmuş ama kısa bir süre sonra Çanakkale'yi hiçbir yoldan geçemeyeceklerini, Çanakkale ruhunu hiçbir biçimde yenemeyeceklerini anlamışlardır. Çünkü bilmiyorlardı ki karşılarında Yahya Çavuşlar var, 57. Alay’ın neferleri var, Mehmetler var, Mustafa Kemal Atatürkler var. Arıburnu'nda, Conkbayırı'nda, Anafartalar'da ve tüm coğrafyada sadece taarruz etmeyi değil, ölmeyi göze almış kahramanların yazdığı bir destandır Kara Savaşları."

Çanakkale Savaşları'nın önemli bir özelliğinin de savaşın sonunda barış ve kardeşliğin dünyaya duyurulması olduğuna işaret eden Erkek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk yurduna savaşmak için dünyanın dört bir yanından gelen askerleri evlat olarak gördüğünü hatırlattı.

Erkek, "Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.' sözleri Çanakkale ruhunun önemli bir parçasıdır." ifadelerini kullandı.

Erkek, Çanakkale Kara Savaşlarının 103. yıl dönümünde Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Çanakkale şehitlerini ve tüm şehitleri rahmetle anarak, anıları önünde saygıyla eğildiğini bildirdi.