ANTALYA (AA) - Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, ABD yönetiminin, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi "terör" listesine alması kararına ilişkin, "Bu karar, Filistin liderliği tarafından kınanmıştır ve bizim için yok hükmündedir." dedi.

Maliki ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Antalya'da ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin Kudüs kararının etkilerini ele almak üzere hazırlanan "Arap Eylem Planı"nı görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından Antalya'ya geldiğine dikkati çeken Maliki, bu toplantıda ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının nasıl başarısız kılınacağının ve izlenecek yolu haritasının ele alındığını belirtti.

Türkiye ile Filistin konusunda yürütülen koordinasyonun kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Maliki, "Türkiye bize tam destek vermektedir ve Türkiye ile koordinasyon içinde olmak Filistin liderliğinin de önem verdiği bir konudur. Türkiye'nin İslam aleminde, bölgesel ve uluslararası düzeydeki etkinliği göz önünde bulundurulduğunda, bu rolü Türkiye ile birlikte oynamak bizim için çok önemli." dedi.

Maliki, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki toplantılarda da Filistin ile birlikte çalışarak, Filistinlilerin yanında olduğu mesajını verdiğini kaydetti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla İstanbul'da düzenlenen Filistin ve Kudüs konulu olağanüstü toplantıya dikkati çeken Maliki, "Bu toplantı çok önemliydi. Sayın Erdoğan'ın ve Türkiye'nin yanımızda yer alması çok önemliydi. Türkiye bütün imkanlarını seferber edip İstanbul'da bu konferansı düzenledi. Trump'ın aldığı karar bütün boyutlarıyla ele alındı. Bizim için İslam aleminde önemli bir dönemeç olmuştur." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD'nin Kudüs'e ilişkin kararını ve bundan sonra izlenecek yol haritasını ele aldıklarını dile getiren Maliki, "Türkiye ile ilişkilerimiz ve istişarelerimiz bundan sonra en üst düzeyde devam edecektir." ifadesini kullandı.

Maliki, gelecekte karşılaşılacak sorunların üstesinden gelmek ve İİT'nin aldığı kararların uygulanması ve sürecin izlenmesi için Türkiye ile koordinasyon içinde çalışmaya devam ettiklerinin altını çizdi.

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, şöyle devam etti:

"En önemli çalışmalardan biri ABD'nin kararının ardından başka ülkelerin de ABD gibi Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını engellemek ve bu girişimleri başarısız kılmak olacaktır. Bu konuda bütün çabalarımızı yoğunlaştıracak ve birlikte çalışacağız. En önemli konulardan bir diğeri de İsrail'in işgal ettiği Filistin toprakları üzerinde yerleşim merkezleri kurmaması konusunda yapılacak çalışmalar olacaktır. Bir başka konu da uluslararası düzeyde bir mekanizmanın çalıştırılması. Bu mekanizma sayesinde yeniden barışı nasıl canlandırabiliriz diye çalışacağız. Bu barış canlandığı zaman BM tarafından alınan kararlar temel alınmalıdır."

Türkiye ile Filistin arasındaki ikili ilişkilerin çok iyi düzeyde devam ettiğini belirten Maliki, Türkiye'nin Filistin'e yapacağı hibe yardımı dolayısıyla teşekkürlerini etti.

Maliki, ülkesinde farklı gruplar arasında fikir ayrılıkları bulunduğuna dikkati çekerek, "Biz aslında Filistinli gruplar arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesi konusunda gerçekten büyük çaba harcamaktayız. Ancak tabii ki bunun yanında birçok zorlukla yaşamaktayız. Filistin liderliği olarak bu konuda azimliyiz ve mutlaka bölünmüşlüğe son vermek istiyoruz. Bizim için şu anda öncelikli olarak bu mesele yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

- "ABD'nin bu kararının amacı Filistin liderliğine baskı kurmak"

Maliki, konuşmasında, ABD'nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) yapacağı yardımlarda kısıtlamaya gideceği kararına değinerek, "ABD'nin bu kararının amacı Filistin liderliğine baskı kurmaktır. Biz bu konuyu nasıl çözebiliriz, nasıl üstesinden gelebiliriz burada da Türkiye büyük rol oynamaktadır. Türkiye ile çalışarak bu meselenin üstesinden gelmeye çalışacağız." dedi.

Türkiye'nin ilerleyen dönemde UNRWA'in konsey başkanlığını yürüteceğini dile getiren Maliki, bu sebeple Türkiye ile yakın ve koordineli çalışacaklarını kaydetti. Maliki, "Çok yakın bir sürede bir konferans düzenlenmesi söz konusu. Bu konferansta, Filistin'e nasıl daha fazla yardım toplayabiliriz bu konu üzerinde duracağız." diye konuştu.

Maliki, UNRWA'in programından 6 milyon Filistinlinin faydalandığını belirterek, bu programın aksamasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

- "ABD'nin Heniyye ile ilgili kararı bizim için yok hükmünde"

Maliki, ABD yönetiminin, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'yi "terör" listesine alması kararına ilişkin, "Bu karar, Filistin liderliği tarafından kınanmıştır ve bizim için yok hükmündedir." ifadesini kullandı.

ABD'nin aldığı bu kararın zamanlamasının oldukça manidar olduğunu dile getiren Maliki, kararın, Filistinliler arasındaki barışın sağlandığı bir zamana denk geldiğinin altını çizdi.