ŞIRNAK (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Terörün yaşandığı bölgelerimizde bir yandan vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecek çalışmalar yaparken, diğer yandan kardeşliği pekiştirecek projeler hazırladık." dedi.

Şırnak'taki temaslarını sürdüren Bakan Özhaseki, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Vali Mehmet Aktaş ile Silopi ilçesine geçti.

Özhaseki, Dicle Mahallesi'nde inşa edilecek Silopi Şemsi Sivasi Yatılı Kız Kur'an Kursu'nun temel atma törenine katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından törende konuşan Özhaseki, eğitimin önemine değindi. Eğitimin her işin başı olduğunu belirten Özhaseki, "Eğitimli olursa bir insan ve toplum, orada iyilik olur, kalkınma olur, zenginlik olur, nezaket olur, her türlü güzellik olur. Ama eğitim değil de cahillik dökülüyorsa bir yerden, gerilik, kabalık, hatta ve hatta ekonomide geriye gidiş orada başlar." dedi.

Eğitim alan ile almayan arasında önemli fark olduğuna işaret eden Özhaseki, şöyle konuştu:

"Hazreti Peygamber'in kendi toplumuna İslam'ı tebliğ ettiği zamanı düşünün. O dönemden 10 sene kadar önce kadınlar pazarda mal gibi alınıp, satılıyor, kız çocuğu doğduğunda diri diri gömülüyordu. Vicdan, merhamet, insanlık yok, kabalık ve her türlü kötülük vardı. Hazreti Peygamber gelmiş İslam'ı insanlığı öğrettiğinde nezaket, incelik ve vicdan başlıyor. Vicdan her işin başıdır. Demek ki eğitim olursa arkası gelir. Burada da inşallah kızlarımızın, yavrularımızın eğitim alacağı güzel bir müessese açılıyor. Emek veren arkadaşlardan Allah razı olsun."

Bölgede yaşanan terör saldırılarına değinen Özhaseki, huzurun tesisi ile terörün yaşandığı bölgelerde gerçekleştirilen yatırımları anlattı. Özhaseki, "Terörün yaşandığı bölgelerimizde bir yandan vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecek çalışmalar yaparken, diğer yandan kardeşliği pekiştirecek projeler hazırladık." dedi.

- "14 vilayetimizde bin 179 tesis yapılacak"

14 ilde bin 179 tesis yapılacağını aktaran Özhaseki, şunları kaydetti:

"Bugün Hakkari'den başlayarak Şırnak, Şanlıurfa ve Van'a kadar uzanan bu üçgen içerisinde nerede Kur'an kursu, nerede cami, nerede gençlik merkezi, nerede kadınlar, gençler ve engelliler için yaşam merkezi yapılacak hepsi belli. Sayın Başbakan Yardımcımız Fikri Işık bu konuda görevlendirildi. Önümüzdeki seneden itibaren bin 179 tesis 14 vilayette yapılacak. Bir taraftan evler yapacağız, altyapısını kuracağız ama bir taraftan da gönül dünyamızı inşa edeceğiz. Birbirimize karşı daha merhametli, daha saygılı, daha sevecen hale geleceğimiz manevi eğitimin temellerini atmış olacağız. Burada yapmış olduğumuz tesis inşallah bunların ilki olur ve arkası gelir. Önümüzdeki yaz döneminde de bunların hepsi bir an önce yapılır ve işletmeye açılır da yavrularımız burada eğitim alırlar. Böylece hem istikballerini kurtarırlar hem de çevrelerine, ailelerine ışık saçarlar."

Bakan Özhaseki, Kur'an kurslarına yardımlarını esirgemeyen herkese teşekkür etti.

Silopi Müftüsü Hüseyin Elçi de temeli atılan Kur'an kursunun tam donanımlı, ilçenin ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu söyledi.

Elçi, desteklerinden dolayı Silopi Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Savaş Konak'a teşekkür ettiklerini belirtti.

Sivas Müftüsü Recep Şükrü Balkan'ın okuduğu duaların ardından Kur'an kursunun temeli atıldı.

Törene, Silopi Kaymakamı Savaş Konak, Şırnak Müftüsü Ramazan Tolan, AK Parti Şırnak İl Başkanı İbrahim Halil Erkan, AK Parti Silopi İlçe Başkanı Fatih Bilen ile vatandaşlar katıldı.

Daha sonra beraberindekilerle Silopi ilçesi Başak Mahallesi'nde terör mağdurları için yapımı tamamlanan konutlarda incelemelerde bulunan Özhaseki, konutlarda yaşamını sürdüren Silopi vatandaşlarla görüştü.