GAZİANTEP (AA) - Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ali Öztürkmen, yıl sonu itibarıyla 200 bin civarında dosyanın uzlaştırmayla sonuçlanacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Öztürkmen, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Alternatif Çözümler Daire Başkanlığınca bir otelde düzenlenen Ceza Mahkemesinde Uzlaştırma Eğitim Semineri'nin açılışında 2 Aralık 2016 tarihinde yayımlanan kanunla uzlaştırma kurumunda önemli değişiklikler yapıldığını söyledi.

Kanun değişikliyle yapısal reformların yanında, uygulama alanlarının da genişletildiğini ifade eden Öztürkmen, uzlaştırmacılara sınav, sicil, eğitim gibi yenilikler getirildiğini ve bu kapsamda Türkiye genelinde 39 eğitim kurumunun yetkilendirildiğini anlattı.

Kanundaki son değişikliklerden sonra özellikle uzlaştırma verilerinde önceki yıllarda çok önemli bir veri artışı gerçekleştiğini aktaran Öztürkmen, şu bilgileri verdi:

"Özellikle kanunun yürürlüğe girdiği 2 Aralık 2016 ile 30 Eylül 2017 tarihleri arasında 10 aylık uzlaştırma verilerine bakıldığında Türkiye genelinde 173 bin civarında dosyanın uzlaştırmayla sonuçlandığını tespit etmiş bulunmaktayız. 2016 yılında 12 bin civarındaydı. 10 aydaki dosyalarındaki uzlaştırma sayısı kanun ilk çıktığı tarihe göre çok çok üzerinde bir rakama ulaştı. Yıl sonu itibariyle muhtemelen 200 bin civarında dosyanın uzlaştırmayla sonuçlanacağını tahmin etmekteyiz. Tabii özellikle büyük merkezlerde birçok asliye ceza mahkemesinin de kapatılmasını sağlamış olacaktır."

Öztürkmen, uzlaştırmacı kurumundan beklenen faydaların arttırılabilmesi için yapılması gereken hususları tartışmak, uzlaşmaya ilişkin verileri değerlendirmek ve uygulamalardaki sorunları analiz etmek için bu tür toplantıları düzenlediklerine işaret etti.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal da uzlaştırma kurumunun sağlıklı işlemesi sayesinde adliyelerdeki iş yükünün önemli ölçüde azaldığını dile getirdi.

Toplantıya, Gaziantep'in yanı sıra bölge adliye mahkemesine bağlı illerdeki uzlaştırma bürosu savcıları ve adliye personeli katıldı.