CEZAYİR (AA) - Cezayir'de düzenlenen uluslararası forumda "Osmanlı kenti" olarak bilinen, başkentin merkezindeki "Kasba" (Kasaba) bölgesinin yeniden ihyası için yapılması gerekenler ele alındı.

Cezayir Kültür Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) ortaklaşa düzenlediği ve farklı ülkelerden çok sayıda uzmanın katıldığı forumda, yok olmaya yüz tutmuş, Osmanlı'dan kalan Kasba bölgesinin korunması ve dünya mirasına kazandırılması için yol haritası belirlendi.

Forumun kapanış oturumunda UNESCO Dünya Kültür Mirası Merkezi Arap Ülkeleri Bölüm Başkanı Neda Hasan tarafından okunan yol haritasında, Kasba halkının sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerine ilişkin çok yönlü ve kapsamlı bir çalışma yürütüleceği kaydedildi.

UNESCO temsilcisi Hasan, Cezayir yönetiminin de desteğiyle Kasba'nın yeniden ihya edileceğini ve bölgeye iadeiitibarının verileceğini söyledi.

Foruma Türkiye'den katılan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) uzman Zeynep Yıldız da tarihten izler taşıyan Kasba'nın çok önemli bir yerleşim merkezi olduğunu dile getirdi. Yıldız, "Ancak bölgedeki birçok ev ve yapının yeniden kullanılabilir hale getirilmeye ihtiyacı var. Bunların birçoğu doğal ya da beşeri etkenlerle yıkılmış durumda." dedi.

Kasba, 1830'lara dek Osmanlı Devleti'ne bağlı kalan Cezayir'deki Osmanlı Valisi'nin ikamet ettiği bölgeye verilen ad olarak biliniyor. Akdeniz'e bakan bir tepe üzerine kurulu kadim bölge, kendine has mimarisi ve Osmanlı yapılarıyla dikkati çekiyor. Kasba bölgesi, 1992 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştı.