EDİRNE (AA) - Türkiye'nin "çeltik ambarı" Edirne'de bazı üreticiler, çeltik kurutma maliyetini düşürmek için geleneksel yöntemler kullanarak mahsullerini kurutuyor.

Kentteki bazı üreticiler, hasadın ardından çeltiği makinede kurutmayı seçerken, bazıları da maliyetleri azaltmak amacıyla çeltiği asfalta sererek kurumaya bırakıyor.

Araç ve yaya trafiğinin az olduğu, tarla ve bahçelere giderken kullanılan asfalt yan yollara yönelen üreticiler, daha tasarruflu olduğu gerekçesiyle bu yöntemi tercih ediyor.

Edirneli çeltik üreticisi Yıldıray Yaşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel yöntemlerle çeltik kurutmanın sürdürüldüğünü söyledi.

Güneşte sererek çeltiğin kurutulduğunu anlatan Yaşa, "Çeltik hasadının son safhası kurutmadan oluşuyor. Asfaltın üzerine serilen çeltikler hava sıcaklığına göre ortalama 3 günde kuruyor. Üreticiler asfaltın üzerine serdikleri çeltiğin üzerine gezinerek her çeltik tanesinin güneş görmesini sağlıyor. Havalanıp, güneş aldığı takdirde çeltik güzel şekilde kurur. İçinde gezerek veya tırmıklar vasıtasıyla çeltik karıştırılıyor. Çeltiğin satılması için yaklaşık 15 rutubet oranı tutturulması gerek. Geleneksel yöntem bu şekilde oluyor. Tabii böyle yapınca maliyetler de aşağı düşüyor. Makinede kurutulduğunda fazladan bir maliyet çıkartıyor ama malı çok olan üreticiler makinede kurutmayı tercih ediyor." ifadelerini kullandı.

Çeltik kurutmanın zahmetli bir iş olduğunu dile getiren çeltik üreticisi Ercan Ot ise "Mahsulüm az olduğu için makineler almıyor. Bundan dolayı asfaltta kurutuyoruz. Güneşin altında 2-3 günde kuruyor bu şekilde. Sıcağın altında sürekli karıştırıyoruz. Biraz zorlu oluyor ancak bu ürünü kurutmamız lazım. İstenilen rutubet oranına getiremezsek mahsul para etmez. Yolda kurutmak bizim için aynı zamanda karlı. Kurutma parası vermiyoruz." dedi.