PEKİN (AA) - Çin'de Tayvanlı bilişim suçluları hapse mahkum edildi.

Başkent Pekin İkinci Orta Halk Mahkemesinden yapılan açıklamaya göre, Kenya’nın Çin’e iade ettiği 44’ü Tayvanlı, 85 bilişim suçlusu, 9 aydan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkumlardan Tayvanlı Çang Kaymin'in ana kara Çin’de 185 kişiyi dolandırarak 29 milyon yüen (yaklaşık 4,4 milyon dolar) yasa dışı kazanç elde ettiği belirtildi.

Bu arada Tayvan’dan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, yaptığı açıklamada, Pekin yönetimine Tayvanlı mahkumların yasal haklarına saygı göstermesi ve aile ziyaretlerini kabul etmesi çağrısında bulundu.

Yetkili, Tayvanlı mahkumların iade edilmesi ve davanın müşterek görülmesi gerektiğini söyledi.

Çin, kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan'ın diğer ülkelerle ilişkisinin Pekin yönetimi üzerinden yürütülmesi gerektiğini savunuyor. Kamboçya, geçen ay başında 19 Tayvanlı bilişim suçlusunu yargılanmak üzere Çin'e iade etmişti.

Tayvan'ı resmi olarak tanıyan ülkelerle diplomatik ilişkilerini geliştiren Çin, bu şekilde diplomatik sahada Tayvan karşısındaki konumunu güçlendiriyor. Çin, son 2 yılda Sao Tome ve Principe ile Panama'yla diplomatik ilişkilerini geliştirerek bu ülkelerin Tayvan'ı tanımamasını sağlamıştı. Bu sayede Tayvan'ı tanıyan ülke sayısı 22'den 20'ye düşmüştü.