ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 11. Kalkınma Planı çalışmaları kapsamında "Çocuk ve Gençlik Özel İhtisas Komisyonunu" oluşturduklarını ve çocuk işçiliğini önemli bir başlık olarak ele aldıklarını belirtti.

Elvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğiyle düzenlenen Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Deklarasyonu imza töreninde, dünya ölçeğinde örnek bir çalışma sergilendiğini söyledi.

Bakanlığının bu alanda yaptığı çalışmalara dikkati çeken Elvan, "11. Kalkınma Planı çalışmalarımızda da 'Çocuk ve Gençlik Özel İhtisas Komisyonunu' oluşturduk ve çocuk işçiliğini önemli bir başlık olarak ele aldık." diye konuştu.

Elvan, Bakanlığının, yatırım programı aracılığıyla uygun projelere kaynak tahsis ettiğini belirterek, "2010-2013 yılları arasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın yürüttüğü 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilme Projesi'yle (METİP) yaklaşık 100 milyon lira harcama yapılmış ve 328 bin kişiye ulaşılmıştır. Bu projenin ikinci etabı da yatırım programına konuldu. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının hazırladıkları projeler valiliklerin onayıyla destekleniyor. İlave ödenek istenmesi halinde bu ödeneği verebileceğiz. Tüm bu projelerin, mevsimlik gezici, geçici tarım işlerinde çalışan ailelerin ve özellikle çocukların yaşam kalitesini artırmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal Destek Programı (SODES) çerçevesinde verilen desteklere de değinen Elvan, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmasının sağlanmasını, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler yoluyla bölgedeki çocuk, genç ve kadınların kendilerini daha iyi ifade etmelerine katkı verilmesini hedeflediklerini anlattı. Elvan, bu kapsamda mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik kreşler oluşturup, ana sınıfı uygulamaları yapıldığını söyledi.

Elvan, Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ulusal Programı'nın güncellenmesinin ülke açısından umut verici olduğuna dikkati çekerek, "Program uygulamasında gezici ve geçici tarım işçilerinin çocuklarının yanı sıra sokaktaki, sanayi ve hizmet sektörlerindeki çocuklara da odaklanılması önemlidir. Çocuk işçiliği sorunu, çok sektörlü, çok taraflı çalışmalar ile yerel ve ulusal düzeyde koordinasyonu gerektiriyor. Bakanlığımız çocuk istismarının her türünü sonlandırmaya yönelik çalışmalara, projelere destek sağlamaya devam edecek." diye konuştu.