MALATYA (AA) - EMRAH GÖKMEN - Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı, "Genç nesilleri, küçükleri camiye alıştırmak, caminin canlı ve dinamik olmasını sağlamak ancak o küçükleri anneleriyle birlikte camide var etmekten geçiyor." dedi.

Martı, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Cami Sempozyumu'na katılmak için geldiği Malatya'da, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Sempozyum vesilesiyle, ibadethanelerin "yaşayan cami" olması noktasında neler yapılabileceğinin ortaya çıkacağını kaydeden Martı, camilerin nasıl daha sıcak, canlı, dinamik hale getirilebileceğini konuşacaklarını ifade etti.

Camilerin çocuk, kadın, engelli ve genç cemaatlere hitap edeceğini dile getiren Martı, "Yani her kesimin ne şekilde kendisine cami içerisinde yer bulacağını konuşacağız. Bu aslında bir mantalite, bir zihniyet meselesi. Peygamber efendimiz zamanında nasıl toplumun bütün katmanları camideyse, bugün de aynı şekilde olmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

Çocukların ve gençlerin camilere olan ilgisinde annelerin etkisine işaret eden ve buna ilişkin çalışmalar yaptıklarını dile getiren Martı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genç nesilleri, küçükleri camiye alıştırmak, caminin canlı ve dinamik olmasını sağlamak ancak o küçükleri anneleriyle birlikte camide var etmekten geçiyor. Bu açıdan biz kadınların camiye katılımını, kadınlara ayrılan cami mekanlarının temizliğini, nezaketini, zarafetini çok önemsiyoruz. Başkanlık olarak da bu konuda çalışmalarımız derin bir şekilde devam ediyor."

- "Camilerden kadınlar ve gençlerin faydalanması sağlamalıyız"

Martı, ibadet etmenin her insanın temel hakkı, inanç özgürlüğünün dokunulmaz olduğunun da altını çizdi.

Martı, "Kadın olsun, erkek olsun, genç, yaşlı olsun herkes inanmakta özgürdür. Bu açıdan baktığımız zaman da caminin insana huzur veren, güven veren, insanı ümmetle buluşturan ve bilinç aşılayan havasından hem kadınlarımızın hem de gençlerimizin faydalanmasını sağlamamız gerekiyor." ifadelerini kullandı

Diyanet İşleri Başkanlığının son yıllarda bir ivme kazandığını vurgulayan Martı, bir çok çalışmanın hayata geçtiğini anlattı.

Martı, bu çalışmaların en önemlilerinden birinin camiler konusu olduğunu ifade den Martı, "Camilerimizin yaşlanmaması, ıssızlaşmaması, yalnızlaşmaması için çalışıyoruz. Hem yaz Kur'an kurslarında bizimle birlikte olan çocuklarımızı hem de kış aylarında Kur'an kurslarımızda bizimle birlikte olan hanımefendileri camiye davet ediyoruz. İbadete davet ederek sohbetlerimizle, ders halkalarımızla, vaazlarımızla ve sosyal faaliyetlerimizle camilerimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.