ADANA (AA) - Çukurova Üniversitesinde (ÇÜ) ihalelere fesat karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında açılan davada, eski rektör Alper Akınoğlu'nun da arasında bulunduğu tutuksuz 48 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları geldi.

Savcı mütalaasında, suça konu 8 ayrı ihaleden 6'sında kurum ve şirket sorumlularının eyleminin "edimin ifasına fesat karıştırma eylemine" uymadığını, eylemlerinin görevi ihmal niteliğinde olduğunu belirtti.

İki ihalede ise suçun yasal unsurlarının oluşmadığını belirten savcı, sanıklardan eski rektör Alper Akınoğlu'nun da arasında yer aldığı 28 sanığın "suçların sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması" nedeniyle beraatlerini istedi.

Savcı, 20 sanığın ise "görevi ihmal" suçundan ikişer yıl hapisle cezalandırılmasını, ayrıca evinde yapılan aramada mermi ele geçirilen H.A. hakkında "6136 Sayılı Kanuna Muhalefet" suçundan 6 ay hapis cezası verilmesini talep etti.

Sanık avukatları, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için süre istedi.

Mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

Çukurova Üniversitesinde, 2005-2012 döneminde yapılan ihaleleri kapsayan soruşturmanın ardından açılan davada, 48 sanık hakkında "üniversite ihaleleri ve hak edişlerin ödenmesinde usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı, zimmet suçu işlendiği, rüşvet, 6136 sayılı yasaya muhalefet" suçlarından 7 yıldan 82 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle dava açılmıştı.