LONDRA (AA) - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, "ABD bu 'sözde gücü' istediği gibi adlandırabilir ama bunun YPG ile kurulması halinde bu güç Türkiye için terör ordusundan başka bir şey olamaz." dedi.

Aybet, BBC Radyo 4'te katıldığı "The World Tonight" adlı programda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin operasyonu hazırlıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin, Suriye sınırı boyunca herhangi bir terör oluşumuna izin vermemekteki kararlılığının altını çizen Aybet, sınırdan ulusal güvenliğine yönelik tehditlerin düşünülerek hareket edildiğini ve sınırlarını terör saldırılarından temizlemek amacıyla Türkiye'nin daha önce de "Fırat Kalkanı Operasyonu"nu başlattığını anımsattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'in muhtemel Afrin operasyonu konusunda Türkiye'yi böyle bir adım atmamaya çağırarak, "Herkes DEAŞ'a yoğunlaşmalı." ifadelerinin hatırlatılması üzerine Aybet, şunları kaydetti:

"Türkiye, Suriye'de bu kadar büyük bir alanı DEAŞ'tan temizlemiş tek koalisyon üyesidir. Yani bizim DEAŞ'a karşı verdiğimiz mücadele diğer koalisyon üyelerininkine kıyasla çok daha derin. Çünkü biz sınırımızın hemen yanında tehditle karşı karşıyayız. Fırat Kalkanı Operasyonuyla Suriye'de bölgeyi DEAŞ'tan temizledik. Bu nedenle, bizim odaklanmadığımızı söylemek hiç de adil değil, tabii ki DEAŞ'ın yenilgisine odaklanıyoruz. Ancak ayrıca, sınırımızda ulusal güvenliğimize karşı herhangi bir terör tehdidinin yenilgisine de odaklanıyoruz."

Aybet, ABD'nin Suriye’de "sınır güvenliği gücü" kuracağı yönündeki değerlendirmelere ilişkin de, "ABD bu 'sözde gücü' istediği gibi adlandırabilir ama bunun YPG ile kurulması halinde bu güç Türkiye için terör ordusundan başka bir şey olamaz." dedi.

Kendisinden önce yayına katılan, BBC'nin Türkiye muhabiri Mark Lowen'in PKK'ya "yasa dışı militan grup" olarak değinmesini de düzelten Aybet, PKK’nın ABD ve AB tarafından da terör örgütü olarak kabul edildiğini anımsattı.