İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'a Amerika'nın girmesini istemediklerini belirterek, "Bunu kendilerine söyledik. 'Gelin.' dedik, 'bu işi diplomatik yollardan çözelim.' Dinlemediler ve girdiler. Sonra dikkat ederseniz bir şey söylendi, Obama'nın gelişinden önce, 'geliyorum' ve 'Biz Irak'ta durmayacağız, kalmayacağız.' dediler, 'Irak'ı tamamen boşaltacağız.' dediler. Boşalttılar mı? Boşaltmadılar. Şu anda Irak'ta halen var mı, var. Yani dünya ahmak değil." dedi.

Erdoğan, Rusya'ya hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İsmail Kahraman'ın AK Parti Meclis Başkan adayı olmasına ilişkin soru üzerine Erdoğan, "Malumunuz şu anda İsmail bey gerek siyasetteki deneyimi, tecrübesiyle gerçekten yakın siyasi tarihe olan vukufiyetiyle değerli bir milletvekili arkadaşımız, dostumuz. Tabi burada Meclis Başkanlığına adaylık hususu her milletvekilinin kendi tercihidir. Burada da aynı şekilde. Şu anda İsmail beyin bu adaylığını ben de sizler gibi aslında yeni öğrenmiş bulunuyorum. Bana düşen tabi ki hayırlı olsun demektir. Çünkü benim oy kullanma hakkım, yetkim de yoktur. Sadece partinin genel başkanıyım aynı zamanda Cumhurbaşkanıyım." diye konuştu.

"Afrin bölgesi noktasında Rusya'dan nasıl bir duruş bekliyorsunuz?"sorusu üzerine Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye konusunu görüşmelerinin kendileri için önemli bir konu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Suriye'ye 911 kilometre sınırı olduğunu anımsatan Erdoğan, bu kadar uzunca sınırı olan bir başka ülke olmadığını, Türkiye'deki şehirlerin de taciz, tacizin yanında sürekli olarak tehdit aldığını kaydetti.

- "Şu anda gündemimizde ağırlıklı olarak İdlib var"

Erdoğan, bu konuları Rusya ile başta Putin olmak üzere defaatle görüştüklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bunun yanında da tabi koalisyon güçleriyle de görüştük, görüşüyoruz. Koalisyon güçleriyle de kastım, başka Amerika olmak üzere Almanya, Fransa, bunlarla da bunu defaatle görüştük. Onlarla da görüşmeye devam ediyoruz. Çünkü Suriye dediğimiz zaman akla sadece İdlib gelmemeli. Biliyorsunuz önce bizim bir Cerablus operasyonumuz Fırat Kalkanı Harekatı içerisinde olmuştur. Aynı şekilde El-bab günler almıştır. Bütün bunlarla beraber 2 bin kilometrekarelik bir alan şu anda Fırat Kalkanı Harekatı çerçevesinde kontrol altındadır. Aslında Fırat doğusuna gitmesi gerekenler, Fırat'ın doğusuna gitmemiştir, verilen sözlere rağmen. Şu anda örneği Münbiç bir Arap şehridir. Münbiç boşaltılmamıştır. Münbiç boşaltılmadığı gibi terör örgütü YPG orada şu anda bir işgalci olarak durmaktadır. Ama merkezi yönetim, Rusya ve bizler de orayı şu anda kontrol altında, gözetim olarak tutmaktayız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda gündemlerinde ağırlıklı İdlib'in olduğunu belirterek, Halep'ten göç edenlerin sınır il olduğu için İdlib'e geçtiğini, oradaki yaşamda da çok ciddi sıkıntılar olduğunu vurguladı.

İdlib'de de zaman zaman maalesef sivillerin tacize uğradığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Onun için Rusya ile bizim şu an da İdlib'te ortak çalışmamız söz konusu. Bu ortak çalışmayı sürdürüyoruz, sürdürmekte de kararlılığımız var. Sınırları birlikte güvence altına almış durumdayız. İdlib'le birlikte Afrin, bunlar da bizim sınırlara komşu olan malum iller. Afrin'de de yine farklı bir durum söz konusu. Afrin'in içindeki demografik yapının içerisinde bize müzahir olan etnik unsurlar da var. Ama karşı olanlar da var. İşte YPG, PYD bunların da burada belli bir yapısı var. Fakat bütün bunlara rağmen biz Afrin'in zaman zaman bize karşı olan tacizini göz ardı edemeyiz. Ona yönelik de gerekli adımları atmakta kararlıyız. Bundan sonraki süreçte de o kararlılığımız devam edecek. Burada da yine Türkiye olarak biz Rusya ile müşterek adım atmanın görüşmelerini kendileriyle de yaptık. Onların da buradaki olumlu yaklaşımları bizim bu planımızı her an uygulamaya çok daha değişik bir şekilde sokmamıza fırsat veriyor."

Erdoğan, Rusya'dan alınacak S400 füzelerinin durumuna ilişkin de Milli Savunma Bakanı, Savunma Sanayi Müsteşarının muhataplarıyla bu konuları görüştüğünü ifade ederek, "Bir an önce onu da devreye sokmak suretiyle adımları atmak istiyoruz." dedi.

- Trump ve Putin görüşmesi

Bir gazetecinin, "ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Vietnam'da bir araya geldiler. Ortak bir basın açıklamasında şu ifade kullanıldı: 'Suriye krizi için askeri çözüm mümkün değil konusunda hemfikiriz'. Sizin bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz?" sorusu üzerine Erdoğan, bu ifadeleri anlamakta zorlandığını söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ben bu ifadeleri anlamakta doğrusu zorlanıyorum. Yani şimdi askeri çözüm mümkün değil deniliyor, öbür tarafta merkezi yönetimin şu ana kadar askeri yöntemlerle öldürdüğü insan sayısı 1 milyona ulaştı. Nasıl oluyor bu iş? Eğer askeri çözüm söz konusu değilse o zaman çeksinler askerlerini. Orada Türkiye'nin askeri yok ki onların askerleri var. Onların bütün güçleri orada. Çeksinler askerlerini, siyasi yönteme başvurulsun ve siyasi yönteme başvurmak suretiyle bir an önce hep birlikte orada seçime gitmenin yolları aransın. Şu 7 yıl, 8 yıl içerisinde bu yönteme başvuruldu mu? Şöyle bir şey var, bunu Sayın Putin ile de konuşacağız, dünyayı aldatma yöntemlerine gitmeyelim. Artı bu bölgeyi en iyi tanıyan biziz. Bu süreç içerisinde, 15 yıldır biz bu bölgede olanı biteni A'dan Z'ye en ideal şekilde bilen biziz. Şu 7 yıllık Suriye olayı... 15 yılı biraz da aştı, Irak olayı... Bunların hepsini A'dan Z'ye biliyoruz. Biz Irak'a Amerika'nın girmesini istememiştik, bunu kendilerine söyledik. 'Gelin' dedik 'bu işi diplomatik yollardan çözelim.' Dinlemediler ve girdiler. Sonra dikkat ederseniz bir şey söylendi, Obama'nın gelişinden önce, "Geliyorum' ve 'Biz Irak'ta durmayacağız, kalmayacağız' dediler, 'Irak'ı tamamen boşaltacağız' dediler. Boşalttılar mı? Boşaltmadılar. Şu anda Irak'ta halen var mı, var. Yani dünya ahmak değil."

Bazı gerçeklerin farklı söylendiğini ancak uygulamasının farklı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Şu anda Amerika'nın Suriye'nin kuzeyinde 5 üssü var, hava üssü. Bir de Rakka'ya hazırlıyorlar, 6. Bunun dışında da 8 tane ayrıca üs var, kendilerine ait. Rusya'nın 5 tane var. Bunlar ortada. Şimdi bu gerçekleri nereye koyacağız? Sadece Amerika'nın Suriye'ye zırhlı taşıyıcı olarak 3 bin 500'ü aşkın tırlarla getirdiği silahlar var, araç gereç, mühimmat var. Askeri yöntem değilse bunlar ne? Kime geliyor bunlar? Ya bunlar PYD'ye geliyor, YPG'ye geliyor veyahutta Amerika'nın kendi üslerine geliyor. Şimdi bütün bu gerçekler ortadayken öbür taraftan Vietnam'dan böyle bir ses geliyor. Kusura bakmasınlar. Anlatıldığı gibi değil." ifadelerini kullandı.

"Rusya, Kuveyt ve Katar'la ilgili ayrı ayrı görüşülecek konuları sıraladınız ancak üç ülkeyle de ortak görüşülecek bir konu başlığı var mıdır?" sorusu üzerine ise Erdoğan, "Üç ülkeyle ortak görüşülecek konu olmaz ama Kuveyt ve Katar'la ortak görüşeceğimiz konular olabilir. O da Körfez'deki krizdir, sıkıntıdır. Rusya ise malum, oradaki gelişmelerin dışında çok daha farklı. Rusya da tabii ki Körfez'deki bu gelişmelere çok da bigane değil. Onla da belki kenarından, köşesinden de olsa bunları görüşme durumumuz olabilir." yanıtını verdi.

"Dağlık Karabağ sorunu gündeme gelecek mi Rusya'da?" sorusuna ise Erdoğan, "Dağlık Karabağ konusunu Sayın Putin ile görüşme düşüncem var." yanıtını verdi.

(Bitti)