ANKARA (AA) - ÖMER HAKAN KİBAR - Gençlik ve Spor Bakanlığının Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Tahsin Banguoğlu Erkek Öğrenci Yurdunda kalan Fildişi Sahilli Yacobua Toure, 4 yıl geçirdiği Türkiye'deki imkanlardan memnun kaldığını ifade etti.

Fildişi Sahilli Toure, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kendisine başta barınma olmak üzere iyi imkanlar sunulduğunu ve eğitimini daha iyi şartlarda aldığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı altındaki Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Yüksek Lisans Programı'nda okuduğunu anlatan 29 yaşındaki Toure, eğitiminde özellikle Türkiye'yi tercih ettiğini belirtti.

Tez sürecinin devam ettiğini ve öğrenim yılı sonunda ülkesine döneceğini aktaran Toure, Tahsin Banguoğlu Erkek Öğrenci Yurdunda 4 sene kalarak Türk insanını yakından tanıma fırsatı bulduğunu kaydetti.


- "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarını izliyordum"


Fildişi Sahilli öğrenci Yacobua Toure, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ve gelişen ekonomisi dolayısıyla Türkiye'yi tercih ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarını izliyordum. Benim dikkatimi çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın göreve gelmesi sonrasında Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri takip ettim. Erdoğan'ın, Türk ekonomisini küresel bazda dünya ülkeleriyle aynı seviyeye getirmek için uğraştığını gördüm. Türkiye'de okusam ve Türk iş adamlarıyla diyalog kursam rahat iş bulurum, diye düşündüm. Bu düşüncelerle Türkiye'yi tercih ettim."


- "Tahsin Banguoğlu Yurdu kardeşlik ve hayat yurdudur"


Toure, Türkiye'deki yurtların Fildişi Sahili'ndekilerle kıyaslanamayacak düzeyde konforlu olduğunu ve devletin herkese yardım ettiğini söyledi.

Ülkesiyle Türkiye'yi karşılaştıran Toure, "Bizim ülkemize baksan, bizde de fakirler var. Yüksek gelirli insanlar da var. İkisinin arasında çok fark var. Buraya baktığınızda ise farklı görüyorsunuz. Devlet burada fakirlere de burs verebilir, hatta burs olmasa bile kredi de verebilir. Herkes okusun amacıyla bunu yapıyorlar." diye konuştu.

Türkiye'de kendisine her konuda destek verildiğini vurgulayan Toure, "Tahsin Banguoğlu Yurdu kardeşlik ve hayat yurdudur." dedi.

İlk geldiği dönemde Ankara'ya alışmakta zorladığını anlatan Toure, şunları kaydetti:

"Bazı konularda anlaşma sağlanamıyordu. Bazen odada bazı arkadaşlar 'ışığı aç' bazıları ise 'ışığı kapat' diyordu. Bu tür anlaşmazlıklar nedeniyle pek sevmemiştim. Bu bana zor geliyordu. Zamanla alıştım. Özellikle yemeklerimiz ve müdürümüz çok iyi. Problem varsa müdürle doğrudan konuşabiliyorsun. Müdür de çözüm için çabalıyor."

Türk insanının birbirine olan davranışlarından etkilendiğini dile getiren Fildişi Sahilli öğrenci, "İnsanların birbirine yardımseverliği çok güzel. En alttaki insanla, en üstteki insanlar arasındaki yardımlaşma çok hoş. Türkiye'de Müslümanlık çok güzel bir şekilde yaşanıyor." ifadelerini kullandı.


- Türkiye'yi Fildişi Sahili'nde tanıtacak


Toure, Türkiye'de kaldığı süre içinde Türk öğrencilerle kardeş olarak yaşadığına dikkati çekti.

"Ülkemde, ülkenizi doğru şekilde tanıtmaya çalışacağım." diyen Toure, "Olursa Türk arkadaşlarım veya hocalarımla üst düzeydeki çalışanları da bir gün ülkeme davet etmeyi düşünüyorum. Fildişi Sahili'nin başkentinde kalıyorum. Türk Büyükelçiliği elemanlarını da bizim evde misafir etmiştik." şeklinde konuştu.


- Mehmekçik'e destek


Yacobua Toure, TSK tarafından hudutlar ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Suriye'nin Afrin bölgesinde YPG/PKK ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek amacıyla düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı'nı desteklediğini vurguladı.

Mehmetçik'in Afrin'e gitmesinin doğru bir seçenek olduğunu ifade eden Fildişi Sahilli öğrenci, "Afrin'e gitmek, teröristleri engellemek Türk milletinin hakkıdır. Çünkü şimdi Afrin'e gitmese teröristlerle savaş yapmasa gelecekte teröristler Türkiye sınırları dışında olmayacak. Şimdi sınır dışında engellemeseler bir sonraki savaş Türkiye'de olacak." değerlendirmesini yaptı.

Türk bayrağı açan Toure, "Türkiye'yi çok seviyorum. Afrin'deki Türk ordusuna selam olsun." mesajıyla Mehmetçik'e destek verdi.

Fildişi Sahilli öğrenci, geçen yıl yurdun bahçesine ağaç diktiğini belirterek, "Türkiye'de bir dikili bir ağacım olsun istedim." ifadesini kullandı.

Ağacı hatıra amaçlı diktiğini anlatan Toure, "Türk çocukları bu ağacı görecek, beni ve ülkemi tanıyacak. Türk milletine hediyem olsun." diyerek sözlerini tamamladı.